clear

zoeken

search

Sociale media in Zuidwest-Nederland

05 augustus 2011

Over de vraag of je je als bedrijf of organisatie op internet nu wel of niet door een medewerker (‘met een gezicht’) zou moeten laten vertegenwoordigen wordt nog steeds veel discussie gevoerd. Veel bedrijven durven het niet aan. Ze twitteren liever als logo dan als persoon. Daar valt ook best iets voor te zeggen, maar als je de moeite neemt te kijken hoe bedrijven zich gedragen op al die sociale platformen moet je toch constateren dat er genoeg zijn die weinig interessants te melden hebben. Als je kijkt naar de interactie knap je al helemaal niet op. Er zijn weliswaar positieve uitzonderingen maar zeg nu zelf: heb jij met veel van die logo’s al een band opgebouwd? Ik kan dat niet beweren in ieder geval.

Marvin de Reuver onderzocht onlangs hoe ondernemers in Zuidwest-Nederland omgaan met sociale media. Uit dat onderzoek blijkt dat veel ondernemers weliswaar actief zijn binnen sociale netwerken, maar vaak met motieven die bevestigen wat we vaak zien, op Twitter en Facebook. Een citaat uit BN/De Stem:

Zes van de tien ondernemers in Zuidwest-Nederland doet ‘iets’ met Twitter, Facebook en LinkedIn. Maar een echt serieuze rol hebben social media bij de meeste bedrijven nog niet ingenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de weblog Dutchcowboys uit Roosendaal, de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland en onderzoeksbureau Multiscope onder bijna 300 ondernemers in West-Brabant en Zeeland. Slechts een kwart van de ondernemers heeft een duidelijke social mediastrategie.
„Helaas lijken veel bedrijven social media tot doel op zich te hebben verheven. Ze zitten op Twitter omdat iedereen erover praat. Niet omdat ze erover hebben nagedacht hoe social media kunnen bijdragen aan hun communicatiedoelstellingen”, zegt onderzoeker Marvin de Reuver.

Iedereen moet vooral doen wat hem of haar juist lijkt maar ik denk dat Marvin gelijk heeft: kansen worden maar beperkt benut. De (potentiële) klant zal dat overigens een worst zijn, vermoed ik.

Meer over het onderzoek op Marvins weblog.

Reageer