clear

zoeken

search

Over Google Plus en Google Music

05 augustus 2011

Zo nu en dan stopt Google met een dienst of product (zoals onlangs het geval was met Google Labs) maar over het algemeen kun je stellen dat de lijst met producten alleen maar langer wordt. Het bedrijf ontwikkelt altijd door, in een hoog tempo. Daar wen je nooit helemaal aan maar desondanks is de euforie al lang niet meer zo groot als een paar jaar geleden, als er weer eens een dienst wordt gelanceerd. Je verkent de mogelijkheden en je maakt er wel of geen gebruik van, zo simpel is. 5 jaar geleden vreesde Google al dat de gebruiker zou verdwalen in het enorme aanbod. Die ‘angst’ heeft er voor gezorgd dat nieuwe diensten meer en meer worden afgestemd op bestaande. Wat mij betreft is het vooral dat aspect dat Google zo interessant maakt. Gebruiksgemak is alles.

Dat is ook mijn uitgangspunt bij het verkennen van Google Plus. Ik gebruik dat platform tot op heden vrij passief, maar ik denk ondertussen wel na over mogelijke toepassingen. Mijn belangrijkste constatering is dat het platform zich goed leent voor online samenwerking. Dat is dan ook precies waar ik het voor wil gaan gebruiken, binnenkort. De échte verkenning zal dan pas plaatsvinden. Dat veel media de nadruk leggen op de vergelijking met Facebook en Twitter en de snelle groei van het aantal leden van Plus vind ik niet zo interessant. Natuurlijk is de vraag of het platform zal weten te handhaven cruciaal, maar afgezien daarvan is het veel boeiender om je bezig te houden met de vraag wat Google nu precies aan het doen is. Ik denk dat David Armano raakt aan de kern als hij stelt dat het bedrijf bezig is met doorgronden van de gebruikers. Sociaal wordt geïntegreerd in zoeken en andere diensten om die diensten beter en persoonlijker te maken. De impact daarvan zou wel eens heel groot kunnen worden. Het is buitengewoon interessant om die ontwikkelingen te volgen.

Gisteren kreeg ik ook een uitnodiging voor Google Music, van Jeroen de Boer. Zijn eerste indrukken zijn terug te vinden op z’n blog. Vanochtend heb ik me ook aangemeld, wat muziek geïmporteerd en afgespeeld en de interface bekeken. Die is vooral sober, zoals we dat gewend zijn van Google. Ook in dit geval is er van euforie geen sprake maar als Google dit platform straks ook aan alle andere gaat koppelen kan ik niet uitsluiten dat ik er alsnog veel gebruik van zal maken. Het zou zomaar kunnen. Voor nu is mijn verwachting echter dat ik ook deze nieuwe dienst voorlopig vooral passief zal gebruiken. Ik heb nog twee uitnodigingen te vergeven. Reageer dus vooral even, als je daar belangstelling voor hebt. Wie het eerst komt…

@

7 Reacties

  1. Ingmar Koch schreef:

    Ik wil wel zo'n uitnodiging Ed. Dank u.

  2. Tondekruyff schreef:

    Ik weet het nog niet zo, met dat Google Music. Maar mocht je nog een invite overhebben, dan ga ik mezelf proberen te overtuigen.

  3. @ca77f6f76882a3c67a87f439bf235573:disqus Verzonden Ton!

  4. Ingmar Koch it's all been taken care of Ingmar. In de mailbox, als het goed is.

  5. Ingmar Koch schreef:

    Ja, dank je wel. Ik ga dit weekend eens kijken…

  6. Marco van Zomeren schreef:

    Ai, laat ik dan net te laat zijn voor de uitnodiging 🙁 I would like to see it.

  7. Marco van Zomeren Tsja, dat spijt me. Ik kan je wel zeggen dat ik het na die ene keer geen enkele keer meer heb geopend. Dat zegt toch ook wel iets, waarschijnlijk.

Reageer