clear

zoeken

search

Martin Luther King en de vloek van copyright

31 augustus 2011

Misschien ben je iemand die heil ziet in copyright. Als dat zo is ben ik benieuwd of je er ook nog heil in ziet als je het verhaal The Copyright Nightmare of “I Have a Dream” hebt gelezen. Ik begrijp werkelijk niet dat men een redevoering met zoveel historische waarde buiten het publieke domein wenst te houden om er geld aan te kunnen verdienen. Dat vind ik pas echte diefstal.

Dit soort dingen schreeuwen wat mij betreft om piraterij. Op een versie met Griekse ondertiteling zitten we tenslotte ook niet massaal te wachten. Gelukkig biedt P2P inderdaad uitkomst, binnen een minuutje of vijf. Kunnen we alsnog meedromen met oom Martin.

@

NB: Ik herinner me nu dat ik Martin Luther King tien jaar geleden altijd gebruikte in internetcursussen, als een vorm van mediawijsheid. Martinlutherking.org leek op het eerste gezicht een betrouwbare site, maar was en is eigendom van Stormfront. Dat is geen frisse organisatie, kan ik je melden.

9 Reacties

 1. Astrid van Dam schreef:

  Meneer Moeyaert blogde vandaag (//www.facebook.com/bartmoeyaert.schrijverspagina) over een site die hij ontdekte. Gezien de reactie op facebook gaat het om een kopie van zijn eigen website. Lekker fris! De site is inmiddels uit de lucht. Dan is het toch wel weer prettig dat er zoiets als copywright bestaat, toch?

 2. Astrid van Dam schreef:

  hmm, foutje in de link: herkansing //www.facebook.com/bartmoeyaert.schrijverspagina

 3. Luud De Brouwer schreef:

  Hoe is het mogelijk… Ik heb de speech een keer gezien en gehoord en het is een monument. Die kan toch niet vaak genoeg gehoord, uitgezonden en gedistribueerd worden.
  Typisch voorbeeld hoe "de markt" soms op een ridicule manier opereert. De Amerikaanse overheid zou moeten ingrijpen, de rechten desnoods afkopen en de beelden, audio en tekst vrijgeven.

 4. Marina Noordegraaf, te gast schreef:

  Bizarrr. Kan onmogelijk de bedoeling van Martin zijn geweest. Ik denk maar zo: ze worden er wellicht rijk van, maar dat is een hoge prijs om te betalen voor het voortdurend in de gaten te moeten houden van prestaties die je niet eens zelf geleverd hebt. Het is volgens mij echt fijner om je te richten op je eigen bijdrage aan dit universum 🙂

 5. @google-e9c7983414342a0793ec256c8f26ca20:disqus Heb zelf ook te maken met een site die doodleuk al mijn feeds doorplaatst als nieuws. Ze melden weliswaar de bron, en ik maak gebruik van creative commons, maar ze nemen echt alles over: dat is toch niet zo tof. Ik ben het deels wel met je eens, maar dan toch liever creative commons, dat hergebruik ook vrij kan laten.

 6. @8f6f3620583229e464230c9cdf71d15a:disqus helemaal mee eens!

 7. @e72a07dd3ed899be910e030e1cedb816:disqus (grappig, die naam zo) Dat vind ik ook. Martin heeft waarschijnlijk ook nooit bevroed hoe legendarisch zijn woorden zouden worden, maar ik vind dit toch van een ander kaliber dan bijvoorbeel een song van Elvis o.i.d. Ook daar wordt nog steeds gruwelijk veel aan verdiend, maar het is toch ander erfgoed denk ik. Eigen bijdragen, ook al afkomstig van de schouders van reuzen, die zouden inderdaad de voorkeur moeten genieten!

 8. Wouter Gerritsma schreef:

  Hoi Edwin, dat je je les van tien jaar geleden (is het alweer tien jaar?) weer herinnert prima. Noem de site, type de url, maar link hem niet. Je begrijpt dat toch wel?

 9. Wouter Gerritsma Ha Wouter, dat is alweer even geleden! Inderdaad niet handig, om te linken. Macht der gewoonte denk ik, maar ik heb het inmiddels ongedaan gemaakt. Die eerste cursussen waren inderdaad in in 2000/2001 ja, toen Alta Vista ook nog groot was en de Startpagina een van de belangrijkste bronnen. Lijkt alweer lang geleden….

Reageer