clear

zoeken

search

Makkelijk linken naar boeken: we zijn nog niet veel opgeschoten

12 augustus 2011

Ik zoek niet graag naar boektitels in de catalogus van de Zeeuwse Bibliotheken. Met de zoekfunctie zelf heeft dat niets te maken; het is vooral de omslachtigheid van het zoeksysteem dat me tegenstaat én het ontbreken van permalinks bij boektitels, die maken dat ik ergens onderweg ben afgehaakt. Linken is namelijk van belang voor de dingen die ik doe.

Omdat de kans bestaat dat de Nationale Catalogus (NBC) nog wel even op zich zal laten wachten spraken we gisteren over de bestaande Aquabrowser (ABL). Als de nieuwe websites eerder worden opgeleverd dan de NBC zullen we het daar voorlopig toch nog mee moeten doen, en dient die oude catalogus aangepast te worden op structuur en huisstijl van die nieuwe websites. Al pratend over de wensen en eisen kwamen de permalinks ook weer aan de orde. In 2009 schreef ik in Linken naar bibliotheekboeken: de weg van minste weerstand dat de Aquabrowser wel beschikte over die functionaliteit, maar dat ‘ie eenvoudigweg nog niet geactiveerd was. Gisteren vertelde een collega echter dat zij van Medialab (het bedrijf achter ABL) had begrepen dat de permalink niet tot de mogelijkheden behoort.

Nu vind ik dat antwoord om twee redenen onbegrijpelijk:

 • ten eerste moeten permalinks gewoon mogelijk zijn, in een tijd waarin het delen van boektitels en -fragmenten gangbaarder is dan ooit tevoren
 • ten tweede geloof ik het gewoon niet. Hoe kan het dan dat Cabrio, de als voorbeeld dienende ABL van Bibliotheek Brugge, wél permalinks genereert, als je klikt op de ‘share-button’?
Dit is nu typisch zo’n bibliotheekonderwerp waar ik op ben uitgekeken. Nu ik er onvermijdelijk toch weer mee in aanraking kom weet ik weer precies waarom.

Gerelateerd:
Brugge tilt Aquabrowser naar een hoger niveau
Worldcat ontsluit aanwinsten van bibliotheken
Bibliotheek Antwerpen combineert Aquabrowser met WordPress
Eenvoudig vergelijkbare boeken adviseren: 6 boekensites bekeken

@

9 Reacties

 1. Janklerk schreef:

  Linken vanuit ABL is geen probleem hoor. Kan bij ons ook met Add This. Bijv: //tinyurl.com/3goau8a 

 2. @janklerk Ik bedoel maar Jan! Treffend boek heb je uitgezocht trouwens 🙂

 3. Janklerk schreef:

  In het kader van het streven naar optimale transparantie zal ik maar zeggen 🙂

 4. pdespres schreef:

  En dan gecombineerd met deze:
  Title: //bit.ly/qU4t80 via @AddThis:twitter 

 5. pdespres Wahaaaa, jij maakt er helemaal wat moois van. Mooi boekie 🙂

 6. A Mastenbroek schreef:

  Hoi Ed,

  Dat is een permalink inderdaad maar zoek maar eens via de catalogus van Haarlem via //www.debibliotheekhaarlem.nl/. Wanneer je een titelbeschrijving hebt gevonden komt de permalink niet mee. Je kunt dus niet gelijk linken. Wel via sharethis inderdaad maar dat is een omweg. Zelfde geldt voor bibliotheek rotterdam //zoeken.bibliotheek.rotterdam.nl.
  Wat je wel ziet is dat bij een zoekopdracht vanuit de website de 'quiry' wordt meegenomen. Zoek bijvoorbeeld vanuit website op middelburg: //www.debibliotheekhaarlem.nl/aquabrowser?q=middelburg. Maar als je verder zoekt zal deze in beeld blijven staan. En dat is juist niet wat we willen toch? Afien ik ga er achteraan. Gaet goe kommen hoop ik!!

  groetjes en fijn weekend!!
  Alinda

 7. @Alinda Het zijn inderdaad indirecte links maar ze worden toch ergens gegenereerd blijkbaar, dan zou je ze ook moeten kunnen weergeven, als je het mij vraagt. Maar allez, afwachten maar weer. Goede vakantie!

 8. Bruce van der Kooij schreef:

  Misschien weten jullie dit al, maar AquaBrowser maakt gebruik van frames, daarom zie je in de locatiebalk niet direct de link naar het item waar je naar kijkt.

  Als je de frame isoleert krijg je bijvoorbeeld de URL:

  //zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/fullrecordinnerframe.ashx?skin=zeeland&q=inception&cmd=frec&si=user&cs=resultlist&hreciid=|library%2fvubissmart-zeeland|5002387&hardsort=def&curpage=1&uilang=nl&rbkey=302&c_over=1&rctx=AAMAAAABAAAAAwAAAL0JAAAHemVlbGFuZAlpbmNlcHRpb24JaW5jZXB0aW9uAAAAAAAEZnJlYwR1c2VyI3xsaWJyYXJ5L3Z1Ymlzc21hcnQtemVlbGFuZHw1MDAyMzg3AQADZGVmCnJlc3VsdGxpc3QFYXNzb2MBAAAAAAAAAAJubAAA%2f%2f%2f%2f%2fy4BAAAAAAAAAgAAAAZjX292ZXIBMQRpX2ZrAAAAAAA%3d

  Let met name op hreciid=|library%2fvubissmart-zeeland|5002387

  Je kan het item vervolgens weer in de volledige AquaBrowser layout benaderen door de volgende URL te gebruiken:

  //zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library%2fvubissmart-zeeland|5002387

 9. Bruce van der Kooij Hoi Bruce, dank je wel voor de feedback. Dat wist ik niet!

Reageer