clear

zoeken

search

Leermoment: politie in actie mag je filmen

30 augustus 2011

Een paar maanden geleden raakte ik op Twitter in gesprek met een districtchef van de politie. Toen hij daar reageerde op een serie foto’s van Marvin de Reuver vroeg ik hem hoe hij dacht over de ontwikkeling dat burgers steeds vaker politieacties vastleggen met hun mobiele camera’s. Hij antwoordde iets in de geest van “Ach, dat kun je toch niet meer tegenhouden. Je kunt beter proberen er iets van te leren.” Ik vond dat een positieve benadering. Tegelijkertijd verzuimde ik e vragen of burgers dat nu eigenlijk wel mogen. Daar dacht ik gewoon niet meer aan.

Nu ik lees dat een Amerikaanse rechter een uitspraak heeft gedaan die een man die agenten in actie filmde vrijpleit, komt de vraag opnieuw bij me op. Mag dit in Nederland nu wel of niet? Zoals wel vaker het geval is vind ik het antwoord bij Arnoud Engelfriet. Filmen mag meestal wel, alleen aan het online publiceren zitten de nodige haken en ogen:

Mensen hebben portretrecht. Dat wil zeggen dat als er een “redelijk belang tegen publicatie” is, je het filmpje (of de foto) niet zomaar mag publiceren. Het wil niet zeggen dat ze het filmen of fotograferen zelf al mogen verbieden. Voor gewone mensen op straat lijkt het portretrecht niet zo sterk, hoewel daar de nodige juridische discussie over is. Voor politieagenten die gewoon aan het werk zijn, ben ik er vrij zeker van dat je ze gewoon mag filmen. Zolang je hem maar niet nodeloos hindert bij zijn werk, dus niet voor de voeten gaan lopen of een afgezet gebied betreden.

Helder. Zo heb ik vijf maanden later alsnog het antwoord op een vraag die ik toen verzuimde te stellen…en ben ik blij dat dit soort rechten nog steeds bestaan. We worden zelf immers ook aldoor gefilmd, of we het nu leuk vinden of niet.

Gerelateerd:
Cop Recorder: een app om de politie mee in de gaten te houden
De bewakers bewaakt: de opkomst van de Sousveillancecultuur
Why CCTV has failed to deter criminals

@

2 Reacties

  1. @5af7c1b1c058a2729ca7730a89a8fd11:disqus Bedankt! Ik zie dat dat artikel alweer een jaar of zes oud is. Speelt al langer dan ik dacht.

Reageer