clear

zoeken

search

Internetcensuur omzeilen met Telex

02 augustus 2011

Als jij ook een broertje dood hebt aan (internet-) censuur ben je misschien geïnteresseerd in het artikel ‘New service could de-censor the entire Internet‘, op Dvice. In dat artikel wordt aandacht besteed aan een veelbelovende techniek met de naam Telex, die nu weliswaar nog in ontwikkeling is, maar straks misschien goed van pas komt bij het omzeilen van muren, blokkades en versperringen. Security.nl vatte een en ander al voor ons samen:

Onderzoekers hebben een nieuw proxy-systeem ontwikkeld dat online overheidscensuur moet omzeilen. Het grote verschil met Tor en andere anonimiseringsdiensten is dat Telex, zoals het systeem heet, zich in de netwerkinfrastructuur bevindt. Daarnaast probeert het detectie door de censor te voorkomen, gebruikt het deep-packet inspection en kan het door landen worden ingezet die censuur in andere landen willen stoppen.

Veel overheidscensuur vindt plaats via firewalls die bepaalde websites blokkeren of de inhoud van opgevraagde websites controleren en dan alsnog blokkeren. Vaak is het nog wel mogelijk om verbinding via HTTPS te maken. Telex gebruikt de opgezette HTTPS-verbinding naar een legitieme website om verbindingen naar een andere website te maskeren.

Telex zet eigenlijk een proxy-server zonder IP-adres op. “Gebruikers hoeven geen geheimen te kennen om verbinding te maken”, aldus Alex Halderman en twee andere onderzoekers aan de Universiteit van Michigan. De gebruiker installeert de Telex client applicatie. Als de gebruiker een verboden website probeert te bezoeken, maakt de client een HTTPS-verbinding naar een niet geblackliste webserver buiten het netwerk van de censor.

Een project om in de peiling te houden!

@

Reageer