clear

zoeken

search

De nieuwe strategie van Hewlett-Packard als signaal voor verandering

19 augustus 2011

Computergigant Hewlett-Packard (HP) wil af van zijn pc-, tablet- en smartphonedivisies. Dat is opzienbarend nieuws. Voor mij althans wel. Ik lees al maanden dat het post-pc tijdperk is aangebroken (Jaap Bloem schreef er onlangs bijvoorbeeld over op Marketingfacts en Computerworld stond vorige week stil bij de verjaardag van de Personal Computer) maar pas nu ik lees dat een bedrijf dat recentelijk nog zoveel investeerde in tablets en smartphones er van de een op de andere dag mee stopt, zie ik in hoe hard Apple heeft toegeslagen en hoe groot de impact van cloud computing inmiddels is.

Natuurlijk is het niet alleen de dominantie van Apple die HP tot deze radicale koerswijziging dwingt maar Apple heeft de lat wel heel hoog gelegd. Daardoor raakt de gebruiker verwend, en heeft de concurrentie het niet makkelijk. Bezien vanuit dat perspectief (lees vooral ook het artikel van Siegler op TechCrunch) denk ik dat de beslissing van HP een slimme is maar het doet me wel afvragen hoe cloud computing zich verder zal ontwikkelen.

Zelf sla ik nu al meer bestanden online dan offline op, dat weet ik wel. Mede daarom heb ik de app Greplin vannacht maar eens geactiveerd. Die toepassing leidde al twee maanden een sluimerbestaan op m’n telefoon maar moet nu z’n meerwaarde maar eens bewijzen. Met Greplin kun je de belangrijkste netwerken en ‘wolkdiensten’ gelijktijdig doorzoeken met trefwoorden, van Twitter tot Google Docs, van Gmail tot Dropbox. Daarmee geef ik alwéér een dienst toegang tot mijn gegevens maar hee: behapbaarheid is een groot goed in deze wereld. Vraag maar aan Pierre.

@

Reageer