clear

zoeken

search

British Library publiceert contract met Google

25 augustus 2011

Over Google Books heb ik in het verleden al vaak geschreven. Vandaag beperk ik me tot een paar verwijzingen:

  • Zeemanspraat vroeg zich onlangs af waarom de Koninklijke Bibliotheek het contract met Google, over het digitaliseren van boeken, niet online publiceert.
  • Directeur Bas Savenije reageerde en meldde dat de KB contracten nooit op de website zet.
  • British Library sloot ook een grote deal met Google
  • De Open Rights Group zorgde ervoor dat British Library het contract met Google wél vrijgaf
Het is uiteraard interessant om te lezen wat Google nu precies biedt en eist. Ik vermoed dat het contract met de Koninklijke Bibliotheek niet veel anders zal zijn. Ik kan in ieder geval niet bedenken waarom dat wel zo zou zijn. Toch vind ik het opmerkelijk dat de Open Rights Group een beroep moest doen op een Freedom of Information Act. Zou je dat in Nederland dan via Brenno de Winter moeten spelen?
@

7 Reacties

  1. Ingmar Koch schreef:

    Dat zou via Brenno kunnen, maar iedereen kan een WOB-verzoek indienen. Vraag is alleen of dit contract tussen KB en Google onder bestuurlijke aangelegenheid valt (ik denk het wel, maar je weet het nooit).
    Zullen we eens een poging wagen. Ik heb een eerste concept gemaakt, vul aan en verbeter. Eens kijken waar we uitkomen.

  2. Ingmar Koch schreef:

    Je kunt natuurlijk te rade gaan bij Brenno, maar een WOB-verzoek indienen is niet zo lastig. Laten we eens wat proberen… Ik heb een eerste concept gemaakt, dus vul aan en verbeter. Dan kunnen we hem volgende week versturen. (Ik ben benieuwd of de KB vindt dat dit een "bestuurlijke aangelegenheid" is.)

  3. Ingmar Koch schreef:

    Nou, laatste poging…
    Je kunt natuurlijk te rade gaan bij Brenno, maar een WOB-verzoek indienen is niet zo lastig hoor. Ik heb een eerste concept gemaakt. Vul aan en verbeter, dan kunnen we volgende week het verzoek versturen. (Ik ben wel benieuwd of de KB vindt dat dit contract onder een "bestuurlijke aangelegenheid" valt, zoals de WOB eist.)

  4. @Ingmario:twitter Ha Ingmar, het is eerder dat ik me afvraag hoe dit nu precies werkt dan dat ik het document ook daadwerkelijk zou willen inzien, maar uit jouw document maak ik op dat het dan inderdaad niet zo lastig is. Maar als je dan nul op rekest krijgt: is jouw document dan rechtsgeldig? En hoe lang hebben organisaties dan de tijd om te reageren? Ik moet dan meteen denken aan Wim Keizer die in zijn nieuwsbrief altijd een paar vragen open heeft staan rondom begrotingen en subsidies. Dan is een WOB wel een zwaar middel zou ik denken…maar is het dat dan ook? Vind het ook wel gek dat Google er mee instemde, maar dan wel vraagt het document niet verder te verspreiden. Ze moeten toch weten dat dat verzoek vrij kansloos is.

  5. Ingmar Koch schreef:

    Een WOB is nooit een zwaar middel. Het uitgangspunt van de Nederlandse overheid (en de WOB) is namelijk dat alle overheidsinformatie openbaar is en dat je dus alles moet krijgen als je erom vraagt. (Al zijn er wel enkele uitzonderingsgronden)
    In principe moet een organisatie binnen vier weken een besluit nemen (zie artikel zes in de url hierboven) en ze mag dit besluit één keer met vier weken verdagen.
    En ja, ieder verzoek is "rechtsgeldig" er is geen vormvereiste aan een WOB-verzoek en je hoeft ook niet te zeggen waarom je de informatie wil hebben. Je kunt een wob-verzoek e-mailen, via een webformulier doen, naar de balie in Den Haag gaan en het daar opvragen (en volgens de preciezen kun je het zelfs twitteren). Dus, eind september zouden we meer moeten weten…

  6. @ingmario:twitter Dus als ik het goed begrijp valt alle informatie van door de overheid gesubsidieerde instellingen daar dan ook onder? In dat geval zou je het altijd even kunnen proberen natuurlijk…

  7. Ingmar Koch schreef:

    Het ligt iets genuanceerder.
    De financiering is niet doorslaggevend, het gaat om de vraag of de instelling "openbaar gezag" heeft (anders gezegd: een wettelijke taak uitvoert / bij wet is ingesteld). De KB is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) net als bijvoorbeeld de KvK of het UWV. Hier zie je de taken en op grond waarvan de KB bestaat (en waarom hij onder de WOB valt).

Reageer