clear

zoeken

search

Waarom ik iTunes haat

29 juli 2011

iTunes zuigt hard. Zo hard dat ik zo nu en dan serieus overweeg om Apple in de ban te doen. Het enige dat mij daarvan weerhoudt is mijn liefde voor de iPhone. Dat kleine computertje bevalt me dan weer zo goed dat ik geen andere telefoon meer zou willen. Volgens mij moet je dan constateren dat er sprake is van een dilemma.

Bijna een jaar lang dacht ik dat het aan mij lag: dat mijn geklungel met iTunes het gevolg was van de handleiding niet lezen (RTFM, een klassieker…) maar nu ik vandaag voor de zoveelste keer moet vaststellen dat deze software dingen heeft gedaan die ik helemaal niet wil heb ik besloten de schuld bij de ontwerpers van de software te leggen. Het programma is gewoon niet logisch. Er staan standaard verkeerde dingen aangevinkt. De software is onnodig traag. De interface is ruk.

Dat komt uiteraard wel vaker voor, maar van een bedrijf dat in een kwartaal 7,31 miljard dollar winst maakt mag je toch verwachten dat hun centrale programma, het hart van hun dienstverlening, gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is. Hoewel ik beslist geen whizzkid ben durf ik toch best te beweren dat ik redelijk wat ervaring heb met softwaregebruik. Desondanks geeft iTunes me vaak het gevoel dat ik een idioot ben. Hoe zou dat dan zitten met mensen die weinig of geen computerervaring hebben? Die laten iTunes dan toch helemaal links liggen?

Of ligt het misschien toch aan mij en bén ik gewoon een idioot? Ik ben best bereid dat toe te geven, als blijkt dat ik een van de weinigen ben die dit zo ervaart. Maar iets zegt me dat ik niet de enige ben.

Laat ik maar even gaan lachen op Damn You Auto Correct. Ergernis verdrijven met een grijns.

Update 30 juli: Apple lijkt het zelf ook te beseffen. Dat is goed nieuws.

@

20 Reacties

  1. Rob Verburgh schreef:

    Ben het wel met je eens. Een sloom rotprogramma dat ook moeilijk doet als je even muziek op een andere computer wilt zetten en alles wordt geforceerd gesynchroniseerd, terwijl ik altijd meer muziek heb dan ruimte op een Apple-apparaat. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dat heeft. WMP en Winamp werkten vroeger veel praktischer.

  2. Joost schreef:

    Twee oorzaken waarom iTunes zuigt: het is van muziekspeler uitgegroeid tot een multifunctionele applicatie, waar telkens nieuwe functies aan zijn gehangen. Dit maakt 'm instabiel en soms nodeloos ingewikkeld. Daarnaast is het een Apple-programma, dat oorspronkelijk alleen op de Mac draaide, en daar nog steeds goed op werkt. De Windows-port is een brakke afgeleide IMHO. Oplossing: switchen naar Mac ;). En anders wachten tot Apple deze applicatie een keer van de grond af aan herbouwt (wat hopelijk toch wel gaat gebeuren).

  3. @f73336da47cb4a1483c1806d3473be17:disqus Het zou toch geen truc zijn om meer mensen aan de Macs te krijgen? Maar het is te hopen dat ze er iets aan doen inderdaad. Het wordt helemaal een verschrikking als je er meerdere apparaten aan koppelt, zoals hier twee iPhones en een iPad. Het kan wel, maar vraag niet hoe…

  4. Rob Verburgh Die actie is ook weinig soepel. Op een gegeven moment ontdekte ik wel dat je veel problemen kunt vermijden door te werken met afspeellijsten, maar waarom ze dat dan niet meteen standaar zo instellen. Heel apart..

  5. Mario Paiano schreef:

    Maar met welke problemen kamp je dan precies? Ik heb de ipad en een paar ipods aan iTunes gekoppeld  maar ik kan geen 'echt' hinderlijke punten ontdekken. Sloom kan ik het ook niet echt noemen… 

  6. Mario Paiano Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld drie keer moeten synchroniseren omdat er iets niet goed stond aangevinkt. Daarom werden er juist apps van de iPhone verwijderd, in plaats van toegevoegd. Dat synchroniseren duurt zo'n tien minuten en liep ook een keer vast door attenderingen vanuit apps.

    Dan hangen er hier twee iphones en een iPad onder, met twee verschillende accounts. Aanvankelijk kreeg mijn vriendin door een onduidelijke instelling (moest allemaal via opties in menu bleek laters) ook al mijn apps. Sindsdien krijgt ze steeds of haar login, of die van mij in beeld. Zij kreeg ook al mijn muziek. Uiteindelijk maakte ik een afspeellijst voor haar aan, maar nu heet mijn hele iTunes opeens Marleen.

    Met airfoil heeft iTunes soms ook veel moeite. Heb na een paar sessies eindelijk al mijn muziek gekoppeld, maar de sortering is dubieus. Heeft ook te maken met foutieve namen voor bestanden etc, maar ik heb wel mediaplayers gezien die er handiger mee omgaan.

    Als ik meer tips voor gratis apps wil moet ik steeds opnieuw klikken, in plaats van scrollen. Als ik klik op 'bekijk alles' duur het laden soms minuten.

    Nu ja, dat soort dingetjes allemaal. Ik beweer niet dat iTunes het niet kan of doet, maar het kan wat mij betreft allemaal zo veel overzichtelijker en handiger. Maar dat geldt dan toch niet voor iedereen, begrijp ik 🙂

  7. Vincent schreef:

    Jaja, en dan hebben wij nog een boven ontwikkeld verstand van de apparatuur. Mar het is natuurlijk zot dat als ik podcastjes, etc. Naar mijn ipad wil slepen (ok, via windows) dat via een omweg moet gaan in de vorm van itunes. Hoezo Apple is klantgericht.

  8. @5886242d91bb6e190579e5f71da9e63f:disqus Misschien dat dat straks makkelijk kan via iCloud…..maar ook dat wil ik dan wel eerst zien.

  9. Thomas schreef:

    Uit ervaring kan ik vertellen dat iTunes op Mac net zo k*t draait als op Windows

  10. Mario Paiano schreef:

    Jawel hoor, natuurlijk ijn er altijd dingen die beter moeten en kunnen maar ik haat het programma niet. Toen mijn vrouw en ik inderdaad samen onze collecties deelden met twee ipods was het een stuk moeilijker. Wij gebruikten toen ook altijd afspeellijsten en selecties in het synchronisatiemenu. Dat was wel omslachtig inderdaad. Ik merk ook wel dat itunes, net als je iphone en ipad, eigenlijk meer bedoelt is als je peroonlijke media hub. Daarna heb ik mijn vrouw een andere mac-account gegeven en vanaf toen werkte alles een stuk beter.

    Ik heb moeite met de manier waarop itunes albums opsplitst en nog meer moeite om daarna alles weer mooi bij elkaar te krijgen zonder titel, artiest en albumnamen te veranderen. Binnenkort komt er nog een iphone in huis en dan ben ik wel benieuwd hoe moeilijk het is om het verschil te zien tussen de ipad en iphone apps en hun synchronisatie opties. Ik denk trouwens inderdaad, zoals hier al eerder aangegeven, wel dat icloud dat heel veel in gaat veranderen want theoretisch heb je daar je itunesPC niet meer voor nodig en kun je zelf per device instellen wat je wilt…ik hoop dat daar dan wel heldere 'vinkjes' bij staan 🙂

  11. Patricia schreef:

    iTunes frustreet me zodanig dat ik alle Apple-apparatuur in mijn leven boycot. Maar ff iets heel anders: Damn You Auto Correct is echt heel grappig. Heb lang niet zo gelachen! Bedankt voor de link :-))))

  12.  Mario Paiano Op Google Plus wees iemand ook op de mogelijkheden die eraan komen. Laten we daar dan de hoop maar op vestigen. Apple heeft er geld genoeg voor in ieder geval. Gisteren las ik dat ze nu meer poen hebben dan de Verenigde Staten als land. Onvoorstelbaar…

  13. @5195c918152618bba31709b4addb548a Ha Patricia, leuk dat je dat ook vindt. Er komen echt hele gekke dingen uit voort ja. Die functie heb ik trouwens ook heeeel snel uitgezet op de iPhone. Een verschrikking!

  14. Ritanila schreef:

    Wekelijks probeer ik mijn podcastselectie bij te laten werken, mappen met audiobestanden te koppelen aan een playlist om deze te synchroniseren met twee ipods. Al lang heb ik opgegeven om iTunes te doorgronden. Als je een tijdje geen podcasts beluisterd, meldt het programma je af als service. Synchroniseren op een andere pc geeft allerlei overbodige waarschuwingen. Elke keer probeert het programma bij de update goedbedoelde rommel mee te installeren. Automatisch worden bestanden omgezet naar aac en niet naar mp3. Traag is het ook. Je leert ermee leven maar het is wel irritant. Rita Niland

  15. @b38a90c6badfaf056b11b9d58e6ef90f We vestigen de hoop maar op het nieuwe OS en de clouddiensten. Wie weet wordt het beter….

  16. Sjaak69 schreef:

    AAAAAAHHHH i haat echt itunes, net mn ipad en ipod aangesloten, synchroniseren lukt niet, ja ik kan het doen, maar dat haalt die er alles af… apple.,.echt ik hou van mn ipad/ipod, maar itunes is echt zo ongebruiks vriendelijk, Geeft mij maar windows verkennen en slepen maar…. en klaar.

  17. een ipad lover, maar itunes hater schreef:

    Klopt helemaal, ik heb een snellen computer (i5 processor en 4 gb werkgeheugen) maar toch is itunes altijd sloom en elke keer als ik mijn ipad aansluit begint hij met dingen erop zetten. Volgens mij wil apple gewoon dat je een imac ofzoiets koopt, omdat itunes is ontworpen voor apple computers(ze hebben een haat aan microsoft).

  18. Anoniem schreef:

    Een liedje op je iphone zetten, het zou zo makkelijk moeten zijn. Maar "elke" keer als ik dit wil moet ik eerst mijn itunes updaten wat minstens een half uur in beslag neemt. Voor 3 nummers zoveel geduld moeten hebben brengt mij niet meer dan irritatie. Maar goed ik denk dan is hij voorlopig weer geupdate en kan ik de komende tijd gemakkelijk mijn iphone van muziek voorzien. Maar de eerst volgende keer dat ik weer 1 nummer erbij wil zetten, moet ik verdomme weer mijn itunes updaten omdat ik anders mijn iphone niet kan gebruiken op itunes!! MAAK ALSJEBLIEFT EEN NORMAAL WERKEND PROGRAMMA!!! Ik wil verdomme normaal muziek op mijn iphone kunnen zetten maar itunes maakt daar een ongelovelijken struggle van. Dus ja ik haat itunes

  19. Anoniem schreef:

    Itunes is 1 van de weinige dingen die mij het woord kanker laat schreeuwen! BEDANKT APPLE!!!

Reageer