clear

zoeken

search

Over Google Plus, Twitteraccounts als Cirkels en de Facebook Circle Hack

02 juli 2011

Dat Google Plus zich verspreidt als een virus kan niemand die regelmatig op het web is te vinden ontgaan zijn. Ik ben uiteraard ook nieuwsgierig maar zal nog even geduld moeten uitoefenen. Het is niet bekend in welk tempo uitnodigingen voor de dienst worden verspreid, maar het lijkt er wel op dat het willekeurig gebeurt.

Gelukkig wordt er veel over Google Plus geschreven. Dat geeft je op voorhand al een indruk van de voor- en nadelen van het geheel. Waar ik het meest benieuwd naar ben is de laagdrempeligheid van de cirkels. Ik vraag me af hoeveel mensen de moeite zullen nemen om hun contacten in aparte rubrieken onder te brengen. Search Engine Watch heeft er zo z’n twijfels over, Scoble stelt zelfs dat Plus vooral een speeltje is voor ‘early adopters‘.

Ik kan pas een oordeel vellen als ik Plus een tijdje heb uitgeprobeerd en ik mag ook niet vergeten dat Google in de loop van de tijd nog veel zal verbeteren aan de dienst, maar toch: als Plus werkelijk draait om het delen van content met gerubriceerde vrinden, dan denk ik dat het voor veel mensen geen interessante dienst zal zijn, omdat veel mensen simpelweg niet de moeite (kunnen of willen) nemen om lijstjes aan te maken. Op Twitter en Facebook gebeurt dat ook maar mondjesmaat (techies van Facebook hebben overigens meteen een ‘Circle Hack‘ voor het eigen platform gelanceerd, zie de afbeelding hierboven).

Of ik het zélf wel gaan doen durf ik nog niet te zeggen. Op Twitter nam ik de moeite wel, maar deed ik het niet consequent, waardoor ik nu achter de feiten aanloop. Een paar weken geleden realiseerde ik me echter dat ik Twitterlijstjes eigenlijk helemaal niet meer nodig heb. Ik werk dagelijks met verschillende accounts, met verschillende groepen volgers. Daar zit weliswaar overlap in, maar de inhoud van de diverse tijdlijnen verschilt sterk. Ik zou bijna zeggen dat iedere nieuwe Twitteraccount feitelijk een nieuwe cirkel is.

Waar ik, tot slot, ook nog benieuwd naar ben is de mate waarin Google Plus zal openstellen voor bestaande sociale netwerken. Als ik het goed begrijp is er geen link met platformen als Twitter, Facebook en Instagram. Dat lijkt me niet zo handig, eerlijk gezegd. Dan is Apple slimmer. Dat bedrijf lijkt van plan te zijn om Twitter te gaan omhelzen, in iOS 5.

@

6 Reacties

  1. Jolanda Pikkaart schreef:

    Ik heb meteen cirkels aangemaakt. Zoals onderwijs, natuur en natuur seo en copywriters. Nu deel ik bepaalde informatie met sommige cirkels. Of ik dat blijf doen? Eerst nog mar even verder testen.

  2. Maar al die mensen hebben dan geen plus nodig? Of juist wel? Houd ons op de hoogte!

  3. Rosan schreef:

    Je moet mensen per se al in delen in een circle. Je kan er natuurlijk voor kiezen om 1 circle te maken, maar als je dan toch al bezig bent. De ander ziet ook niet in welke circle jij hem plaats. Je kunt dus een Circle als het ware sukkeltjes noemen. Zij hoeven dan niet verdrietig te zijn, want jij hebt ze wel geaccepteerd. Maar verder hoef je er niks mee te doen 🙂

    Verder zijn bepaalde foto's alleen voor je vrienden bedoeld, hoef niet de hele wereld te zien. Of je wilt een vraag stellen aan een bepaalde groep. Dan hoef je daar ook niet iedereen mee lastig te vallen. Ik vind het op zich wel wat hebben. Je kan mensen ook heel gemakkelijk verplaatsen naar een andere circle.

  4. Benoît Cicchelero schreef:

    De meningen mogen verdeeld zijn, maar dat Google in die korte tijd reeds een impact heeft gehad is wel duidelijk. Ik ben is benieuwd wat het volgend is dat ze aan Google Plus zullen toevoegen. Hopelijk blijven ze onder meer de synergie kaart trekken.

  5. Dank voor de toelichting Rosan! Ik zag ook een uitnodiging van je voorbij komen in de mail, maar helaas weigert Google de toegang. Dat doen ze goed, met die oude truc van het creëren van schaarste 🙂

  6. @Benoit:disqus Denk dat ze daar wel voor gaan ja, zeker als de concurrentie dat ook doet. Facebook heeft al aangekondigd deze week ook met iets nieuws te komen. In ieder geval met een webintegratie van Skype ook. Way to go.

Reageer