clear

zoeken

search

Een logo van 15 miljoen

05 juli 2011

Vorige week kwam in een overleg de nieuwe huisstijl van Nederlandse openbare bibliotheken (meer informatie in de PDF Positionering en Merkbeeld) aan de orde. De Zeeuwse bibliotheken gaan die huisstijl eind 2011 invoeren, als de nieuwe websites worden opgeleverd. Nu ben ik geen liefhebber van eenheidsworsten maar ik ben wel voorstander van herkenbaarheid en een beeld dat de kracht van een netwerk benadrukt. Daarom vind ik het goed, dat er een nieuwe huisstijl komt en vind ik het nog beter dat de verplichte invoering ervan is gekoppeld aan de subsidieregeling aansluiting digitale bibliotheek.

Nu dacht ik dat die koppeling een einde zou maken aan het gekissebis in de sector, over dit onderwerp, maar  dat blijkt helaas niet zo te zijn. De grote bibliotheken in de Randstad doen bijvoorbeeld niet mee en ondanks de heldere richtlijnen zijn er nog genoeg bibliotheken die een eigen draai aan de huisstijl willen geven. Het gevolg is waarschijnlijk dat er toch weer aanleiding wordt gevonden voor stapeltjes vergaderingen over deze materie. Daarmee wordt de invoering misschien toch nog een prijzig geintje.

Laten we dan maar hopen dat het in ieder geval niet zo prijzig wordt als het ‘nieuwe’ Rijkslogo. De Pers deed een beroep op de Wob en ontdekte dat dit logo bijna 15 miljoen euro heeft gekost. GeenStijl vat dat nieuws even samen voor ons. Te bizar.

@

2 Reacties

  1. Erna Winters schreef:

    ik vond de argumentatie van de grote 3 in Bibliotheekblad ook niet erg sterk. Herkenbaarheid, HUH? Hoezo kan dat dan niet met het branchelogo? Klinkt mij toch iets te veel focussen op verkeerde investeringen in de oren. Maar goed, wij zijn ook nog niet over, doen het stapsgewijs… Hand in eigen boezem 😉

  2. @ff51f9d239b4638a7e52e38e99869b94:disqus Ha Erna, ik snap het ook wel, dat het soms best veel voeten in de aarde heeft maar dat dat je eigen merkt afhankelijk is van een kleurtje of een paar woorden: daar geloof ik niet zo in. Maar als de huisstijl op een gegeven moment bijna overal is te vinden gaat het vanzelf opvallen als je het NIET hebt, denk ik dan maar 🙂

Reageer