clear

zoeken

search

De blauwe oceaan van Nintendo is niet meer zo blauw

30 juli 2011

Soms ben ik best blij dat Nintendo nauwelijks interessante games op de markt brengt: dat levert me namelijk stapeltjes uren op die ik aan andere dingen kan besteden. Maar welbeschouwd is het doodzonde dat de Wii daar maar staat, onaangeraakt. Het is krankzinnig dat je als liefhebber altijd maar weer wacht op de volgende Zelda.

Dat Nintendo veel succes heeft geboekt met de Wii is bekend. Die console was een mooi staaltje Blauwe Oceaan-strategie. Maar nu dat succes wel zo’n beetje is uitgemolken doemt de vraag weer op of het Japanse bedrijf de komende jaren de herwonnen toppositie zal weten te consolideren. Ik heb zo mijn twijfels. Als ik de Wii U zie, zie ik geen Blauwe Oceaan. Ik weet niet goed wat ik wél zie, maar warm word ik er niet meteen van. Twee weken terug heb ik in een Franse FNAC even staan spelen met de 3DS, daar schoot ik ook al niet van in de genotsmodus. Het verbaast me niet dat de verkoop van dat apparaatje zwaar tegenvalt. En dan ziet Nintendo mobiel gamen ook nog als een bedreiging, in plaats van als kans. Dat lijkt me nogal defensief, in dit tijdperk.

Je kunt nooit uitsluiten dat Nintendo alsnog verrassingen uit de mouw zal schudden (het is tenslotte Nintendo) maar ik weet het niet hoor, ik krijg het gevoel dat het tijd wordt dat Nintendo naar een nieuwe Blauwe Oceaan vaart, als ze niet willen zinken.

@

6 Reacties

  1. Mario Paiano schreef:

    Er is inderdaad grote paniek bij Nintendo. In de afgelopen week heeft het bedrijf een niet geplande prijsverlaging van bijna 33% losgelaten op de 3ds om de verkoop te verbeteren. Het is natuurlijk ook niet raar. De DS is super verkocht geworden en de grote fout die Nintendo gemaakt heeft is dat ze nog niet zo gek lang geleden pas de DSi en DSi XL hebben uitgebracht. Veel mensen die pas zo'n apparaat hebben gekocht staan nog niet klaar om nu weer een nieuwe variant te kopen. Daarnaast is de DS ook superpopulair door de piratenkaartjes en die werken niet op de 3ds. Ik heb de 3d gimmick getest en ben er ook helemaal niet positief over en als laatste punt zijn er ook nog bijna geen goede games voor de 3ds te krijgen en de goede titels die eraan zouden komen, komen nu pas in november of december. Ik zou nu ook geen 3ds kopen. Het is zo erg dat de grote bazen van Nintendo zichzelf 50% gekort hebben op hun eigen salaris. Begin overigens helemaal niet over de WiiU…daar snap ik al helemaal niets van.

  2. Mario Paiano Interessant dat je zegt dat de DS zo populair is dankzij die piratenkaartjes. Zo had ik dat nog niet bekeken. Dat waar Nintendo zo bang voor is maakt ze feitelijk succesvol. Speel jij nog veel games? Waar speel je dan op?

  3. Mario Paiano schreef:

    Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd heeeel erg veel tijd bezig ben met software maar dan meer met Photoshop, web, video en animatie toepassingen. Heel weinig tijd gehad om te gamen daardoor. Toch kan ik er niet zonder. Zo af en toe speel ik nog op mijn DS maar dat zijn meestal RPG's. Op de Xbox360 speel ik Portal2, F1, Assassins Creed games (geweldig gemaakt!), PinballFX2, DragonAge2, MassEffect en Pacman. Op mijn Xbox dus de 'hardcore' games. 

    De PSP en de Wii heb ik op zolder liggen, letterlijk stof happen. Voor mijn kinderen, en stiekem ook een beetje voor mezelf, hebben we de Kinect. Dat is echt wel lachen met games als Kinect Sports, Adventures en Dance Central. Die laatste werkt echt heel goed en is ook echt leuk om te leren dansen, je krijgt er een visuele coach bij, net als bij WiiFit maar dan hipper.

    Op de iPad/PC alleen een paar simpele casual games. Ik kijk uit naar de Playstation Vita, die lijkt me echt heel erg stoer! Verder heb ik voor deze winter de volgende games op mijn wishlist:
    – Assassins Creed Revalations
    – ElderScrolls V: Skyrim
    – Bioshock Infinite
    – Mass Effect 3
    – Gears of War 3

    En voor de kids: SesameStreet en Disneyland Kinect:
    //www.gametrailers.com/video/e3-2011-kinect-disneyland/714850

  4. Mario Paiano dank voor je uitgebreide reactie. Dat is een helder verhaal en ik denk dat je uitspraken hout snijden. Dat je veel bezig bent met andere activiteiten neemt bij mij het gevoel niet weg dat je nog behoorlijk veel met games in de weer bent. Veel meer dan ik in ieder geval 🙂 Nice! 

  5. Jeroen Krüse schreef:

    Haha, en natuurlijk ben ik er helemaal aan. Ocarina of Time is mooier dan ooit tevoren, en het zit er helaas weer bijna op, nog en paar hartjes en dan ff het eindbaasje 🙂
    Maar een hoop geld is het zeker, en naast Ocarina heb ik maar twee games die mij genoeg konden boeien (Pilot Wings en Ridgeracer) en er zitten alweer een hoop uurtjes in.
    Nu een prijsverlaging en als dank een boel gratis downloadgames die ik al eens gespeeld heb, ze hadden hem beter voor minder geld kunnen lanceren.

    De 3D series die je wekelijks krijgt zijn zeker grappig en de demo's van alles wat komen gaat maken mij zeker enthousiast. We moeten gauw eens wat afspreken, we gaan half augustus weer twee weken naar Domburg en dan kunnen we misschien een biertje doen. Groeten en je moet zeker eens rustig onderuit Ocarina proberen! Misschien toch maar weer eens een weekendje plannen??

  6. Jeroen Krüse Haha, ik moest nog even aan je denken, toen ik in Frankrijk even stond te testen. Ik dacht nog "Kruse heeft 'm vast wel gekocht". Game je ook nog veel met de boys? Waar gaat hun interesse momenteel het meest naar uit? Of is dat gewoon alles wat beweegt?
    Het lijkt me leuk om weer eens wat met je te drinken. Schandalig hoe weinig we elkaar nog zien eigenlijk, maar ja, daar hebben we al zo vaak over gesproken. Laat het in ieder geval weten als je een gaatje vindt in die twee weken. Altijd tof.

    En zo'n weekendje zou ook moeten (kunnen) ja. Kost geen drol en uiteindelijk zo gepiept toch? We spreken. Take care m8.

Reageer