clear

zoeken

search

Silk Road: anoniem online drugs kopen, met p2p-geld

02 juni 2011

Intrigerend. Dat is het enige woord dat wat mij betreft past bij de bijdrage op Disinfo, Silk Road: The Website With Every Illegal Drug Imaginable For Sale. In die bijdrage het verhaal van de anonieme online marktplaats Silk Road, waar je onder meer honderden soorten illegale drugs kunt kopen. Het interessante is dat je de website alleen kunt gebruiken met behulp van de anonimiteitssoftware van Tor en de virtuele valuta van Bitcoin. Als je bereid bent die moeite te nemen schijn je de drugs ook daadwerkelijk te ontvangen in een discrete enveloppe, of het nu gaat om heroïne of LSD.

Nu denk ik dat je in Nederland sneller aan drugs komt op straat dan via genoemde marktplaats, maar dat is ook niet waar het mij om gaat. Wat mij intrigeert is het daadwerkelijk benutten van het p2p-geld van Bitcoin. Ik zie dat systeem nu al enige tijd opduiken in het technieuws (onlangs op Frankwatching bijvoorbeeld) maar ik zag nog geen aanleiding om er zelf mee aan de slag te gaan. Dat is ook nu nog niet het geval, maar ik ben wel van plan om de ontwikkelingen wat nauwlettender te gaan volgen.

Of de gemeenschap achter Bitcoin de luitjes van de Zijderoute lang zullen tolereren is nog maar de vraag. Zo’n toepassing is niet goed voor de naam van een dienst die nog in de kinderschoenen staat. Of Silk Road het zelf gaat redden weet ik ook niet. Ik was nieuwsgierig genoeg om via Tor even naar het aanbod op de site te kijken (dat aanbod is inderdaad groot) maar het zal waarschijnlijk niet zo lang meer duren voordat politie en inlichtingendiensten zich hier mee gaan bemoeien, en dan is het voor drugsliefhebbers toch wel goed om te weten dat er van een garantie op anonimiteit geen sprake kan zijn. Jeff Garzik, een ontwikkelaar van het Bitcointeam, liet via de mail weten:

that bitcoin is not as anonymous as the denizens of Silk Road would like to believe. He explains that because all Bitcoin transactions are recorded in a public log, though the identities of all the parties are anonymous, law enforcement could use sophisticated network analysis techniques to parse the transaction flow and track down individual Bitcoin users.

Ik bedoel maar.

Update 17 april 2012: Het doek valt voor Silk Road

@

1 Reactie

  1. DutchBlend schreef:

    Silk Road heeft zijn tijd gehad. Voor leveringen in Nederland, mail naar dutchblend@hushmail.com als je wilt genieten (zonder allerlei rare verschnijdingsmiddelen)

Reageer