clear

zoeken

search

Geen opwinding over geen tempo

29 juni 2011

‘Maak je niet druk’ is altijd een goed advies. Het advies ter harte nemen is nog beter. Desondanks vermoed ik dat enige opwinding of ergernis over ‘gangen van zaken’ niet per se verlammend hoeft te werken; voor sommige mensen kan het gevoel ook fungeren als aanjager.

Ik zeg dat omdat ik vannacht een beetje zat te scharrelen in de archieven van dit blog. Op een gegeven moment constateerde ik dat ik best veel schopte en tierde, in de periode 2005-2010 maar dat het afgelopen jaar juist gekenmerkt wordt door veel berusting. Dat is in ieder geval wat ik lees, in de bijdragen van het afgelopen jaar. In maart noemde ik dat ‘genieten van het nu’.

Nu is het ook wel zo dat ik me veel minder druk maak dan voorheen, waarschijnlijk omdat ik me nu veel vrijer en vrolijker voel, maar dat betekent niet dat de oude ergernissen zijn verdwenen. Nog steeds is het zo dat ik groen en geel word als ik in aanraking kom met een overdosis aan bureaucratie en machtswellust. Ik kan nog steeds heel diep zuchten als ik lees dat er alweer een plan geschreven gaat worden, of een onderzoek zal worden uitgevoerd, over/naar onderwerpen die vijf jaar terug al zo klaar als een klontje waren. Helaas is het nog steeds zo dat veel lieden het volkomen gerechtvaardigd vinden om tientallen vergadersessies te besteden aan het zich duur en inefficiënt laten informeren (over de ontwikkelingen in die boze buitenwereld die het veilige organisatieleven op z’n kop zetten), maar het niet normaal vinden om zelf op onderzoek te gaan. Als ze die moeite ooit wel zouden hebben genomen, zouden ze weten dat het allemaal volkomen logisch is, wat er nu gebeurt.

Je zou er eigenlijk geen woorden meer aan vuil moeten maken. Je zou er niet het 23e rapport over moeten willen schrijven. Je zou gewoon eens aan de slag moeten gaan. Zo was het echter niet, zo is het niet en zo zal het ook niet zijn. Dat heb ik inmiddels geleerd. Daar berust ik in. Maar ik kan dat alleen omdat ik er nu anders in sta. Ik heb het voorrecht dat ik meer dan ooit tevoren mijn eigen ding kan doen. Weliswaar niet helemaal onafhankelijk, maar wel onafhankelijker dan ik ooit ben geweest.

Maar toch voelt dat berusten niet altijd goed. Dat lamgeslagen gebeuren is verschrikkelijk. Het voelt nog steeds een beetje als blijven plakken op het dodenfeest. Daarom alleen al vind ik het een goed plan om de energie die ik niet meer stop in schoppen aan te wenden voor leuke zaken die buiten de rapporten en vergaderingen om kunnen gaan. Daar ligt mijn focus. En hoewel je die focus niet zomaar hapervrij kunt verleggen constateer ik wel dat het de goede kant op gaat. Gewoon doorbijten. Of, uhm, volharden.

@

9 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Wijze woorden, Edwin. Ik erger me nog dagelijks aan dat soort dingen. Maar ook aan een hoop zaken waar ik eigenlijk geen invloed op heb. Ik zou mijn energie beter moeten besteden. Ik ga dan ook je voorbeeld proberen te volgen.

  2. @b4eb4e60990a205b6084b03df3600b48 Dank Michael! Ik faal zelf ook nog hard, met vlagen, maar allez: bewustwording is ook al veel waard en geleidelijk kom je er uiteindelijk ook. En Garde!

  3. Kroosduinstee schreef:

    Idd, wijze woorden!

    Groet,KroosGroupon.nl

  4. @65da20654166d68156cf8a3d5cb00be2  Dank je Kroos!

  5. Michael_Minneboo schreef:

    Er is inderdaad een hoop waar je je over op kunt winden. Vaak als je goed naar de zaak kijkt, blijkt dat je er zelf helemaal geen invloed op hebt. Dan heeft het ook geen zin om je daar druk over te maken. Minder leven volgens de waan van de dag scheelt de helft van het zorgwerk, dunkt mij. Zo kijk ik er in ieder geval tegenwoordig tegenaan.

  6. Michael_Minneboo Daar heb je helemaal gelijk in Michael. Toch is dat besef voor mij lang niet altijd voldoende om de irritatie erover op afstand te houden. Ik wil dan best loslaten, maar zou voor mijn gevoel dan helemaal los moeten laten en er zijn toch ook weer genoeg redenen om me daar niet toe te laten verleiden. Misschien toch maar eens wat meer focus leggen op de kunst van het grote Zenwerk 🙂

  7. Michael_Minneboo schreef:

    Helemaal loslaten lijkt me ook lastig, maar het is net als stoppen met roken. Iedere keer als je trek krijgt ergens anders aan denken. Dus iedere keer als je er aan iets denkt dat je toch niet kan veranderen, gewoon ergens anders aan denken. Of gaan roken 🙂

  8. Michael_Minneboo Stoppen met roken staat hoog op de lijst kan ik je zeggen :p

  9. Michael_Minneboo schreef:

    🙂

Reageer