clear

zoeken

search

Extensie van de week: Silver Bird

07 juni 2011

Je computer zó inrichten dat je er optimaal gebruik van kunt maken met minimale inspanningen: het is een nobel streven, maar je moet wel oppassen dat je je doel niet voorbij schiet, als je daar mee aan de slag gaat. Voor je het weet zit je hele dagen nieuwe programmaatjes uit te proberen en te vergelijken, en loop je regelmatig vast in je eigen gemodder met de instellingen van software. Ondanks dat gevaar kan ik het niet laten om af en toe eens op jacht te gaan naar toepassingen die me kunnen helpen al mijn digitale activiteiten efficiënter in te richten.

Neem nu Twitter. Sinds ik daar gebruik van maak heb ik tientallen hulpmiddelen (in jargon: tools en clients) uitgeprobeerd, met als resultaat dat ik nu voornamelijk gebruik maak van:

  • Twitter.com voor het administratieve beheer (contacten, lijstjes en profilering)
  • Tweetdeck (voor het bijhouden van meerdere Twitteraccounts op de laptop, naast de browser)
  • Twitter voor iPhone en Tweetbot op de telefoon (lezen en verzenden met meerdere accounts)
In principe heb ik hier genoeg aan. De website van Twitter bezoek ik sporadisch maar Tweetdeck staat eigenlijk altijd open. Daarmee zie ik in één oogopslag of er interessante tweets of nieuwe berichten zijn. Het punt is echter wel dat ik daarvoor steeds mijn werk binnen de browser moet verlaten. Het is maar een klik, maar toch…Wat dat betreft is twitteren op de iPhone eigenlijk nog het meest efficiënt. Als er nieuwe berichten zijn ontvang ik een attendering zoals ik die ook ontvang bij een nieuwe sms en tweets kan ik eigenlijk versturen vanuit iedere gerelateerde applicatie. Een kind kan de was doen.
Ondanks het feit dat ik redelijk tevreden ben over de huidige configuratie nam ik zojuist toch maar weer eens een kijkje in de webstore van Google Chrome. Daar stuitte ik op de extensie Silver Bird, een toepassing die Twitter toevoegt aan de menubalk van je browser. Na het twee uur aangezien te hebben constateer ik dat het een aanwinst is: zonder irritante pop-ups kun je, zonder je browser te verlaten, meteen alle tweets, mentions en dm’s zien, maar kun je ook heel snel filteren op de lijsten die je hebt aangemaakt. Omdat het tellertje voor nieuwe tweets alleen klein en subtiel in je beeld verschijnt, rechtsboven, word je niet afgeleid bovendien. Het verzenden van tweets is ook een peulenschil, maar daar kun je ook een extensie als Shareaholic voor gebruiken.
Hoe dan ook: deze extensie behoud ik voorlopig. Voor hoe lang weet ik nog niet, maar hier en nu is het een verrijking. Als dat volgende maand weer anders is horen jullie het natuurlijk als eerste.

@

Reageer