clear

zoeken

search

De vinger voor controlfreaks: internet in een koffertje

12 juni 2011

Dat de VN internettoegang onlangs bestempelde als een mensenrecht is een goede zaak. Van het nieuws dat de Tweede Kamer overmorgen waarschijnlijk gaat stemmen voor netneutraliteit word ik ook blij. Dat alles neemt echter niet weg dat ik vind dat er nog steeds van alles mis is, op dit gebied. En ik ben niet de enige. Het ergst zijn natuurlijk de overheden die complete landen van de internetkaart vegen, of die de boel zwaar censureren, maar ook op microniveau wind ik me regelmatig op.

Ik kan bijvoorbeeld woest worden als ik hoor dat bibliotheken registratie verplicht stellen voor mensen die draadloos internet willen gebruiken, onder het mom van “daartoe worden we verplicht door onze provider”.  Ik zou zeggen dat je dan afscheid moet nemen van die provider. In veel huizen hangen tegenwoordig meerdere internetapparaten onder één aansluiting. Dat zijn veel mensen sowieso gewend. In een beetje café of ander publiek gebouw kun je anno 2011 bovendien ook drempel- en draadloos het web op. Dan mag het niet zo zijn dat je je in een bibliotheek nog wél moet registreren, integendeel zelfs. Bibliotheken moeten de bastions van vrije toegang tot informatie zijn en aan dat concept moeten de veiligheidsexperts te allen tijde dienend zijn.

Maar ik kan vinden wat ik wil; de realiteit is vaak toch anders. Drempels worden wel degelijk opgeworpen en ondanks de positieve geluiden van de afgelopen weken moet je er altijd rekening mee houden dat internettoegang niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Daarom is het ook belangrijk dat je een alternatief hebt, dat je onafhankelijk kunt zijn.

Als jij dat ook vindt, vind je het misschien ook interessant om U.S. Underwrites Internet Detour Around Censors, in de New York Times te lezen. In dat artikel wordt blootgelegd hoe en waarom de Amerikaanse overheid het project ‘Internet in a suitcase’ (Internet in een koffertje) financiert. Dit project legt de basis voor het opzetten van ‘een geheim internet’ dat ook in de lucht kan blijven als een overheid de hoofdverbindingen verbreekt:

The New York Times has uncovered a “shadow internet” set up by the Obama administration.  Thanks to $2 million from the State Department, some nerds on L Street in Washington “who look as if they could be in a garage band are fitting deceptively innocent-looking hardware into a prototype ‘Internet in a suitcase.'” From the Obama State Department, in other words, a “stealth internet.”
Financed with a $2 million State Department grant, the suitcase could be secreted across a border and quickly set up to allow wireless communication over a wide area with a link to the global Internet.

Nu is dit een project voor toepassing op macroniveau, maar de hackers die bij het project betrokken werden hebben ervaring met vergelijkbare netwerken op wijkniveau. Razend interessant. Wat mij betreft verspreidt dit alternatief zich als een lopend vuurtje over onze aardkloot. Je kunt het maar achter de hand hebben, met al die controlfreaks die je omringen.

Gerelateerd:
De bevrijding van draadloze netwerken: de Wifi Liberator Toolkit
Reporters without borders: dag tegen de cybercensuur
Update WIFI: meer gratis hotspots, FON blijft groeien
Ondoorgrondelijk ondergronds: private P2P gemeenschappen
Mijn stamhut is overstag gegaan

@

7 Reacties

 1. J. Geraets schreef:

  Mesh-networking is de kracht van de eerste 'honderd dollar' laptop's ! Ik heb laatst begrepen dat het uit de nieuwste modellen zou zijn verdwenen 🙁

  OLPC Mesh Networks Non-XO Computers;
  Mesh Network Details – OLPC.

 2. J. Geraets schreef:

  Achtergronden bij 'Mesh networking' :
  Mesh networking (Wikipedia)

 3. Peter de Kock schreef:

  Interessante ontwikkeling @Edwin. Ik las laatst een stuk waarin werd betoogd om de wereldwijde energievoorziening af te kijken van het Internet: van alle huizen op de hele wereld mini energie centrales maken en die allemaal aan elkaar koppelen. Dan maakt het niet uit of hier wel of geen zon schijnt en of hier wel of geen wind waait.

 4. Dat klinkt ook heel interessant. Eigenlijk zijn decentrale netwerken op van alles toepasbaar. Mooi gegeven. Nog eens verder over mijmeren…

 5. Dank voor de aanvullende links Joost. Mooi spul!

 6. J. Geraets schreef:

  Nu dan 'eindelijk' 😉 ook bij Webwereld: 'VS omzeilt censuur met internet uit een koffer'.

Reageer