clear

zoeken

search

De foute smurf

10 juni 2011

Meestal zijn videogames en films de kop van Jut van moralisten maar ook stripfiguren ontspringen de dans niet altijd. Vorige maand schreef Iñaki Oñorbe Genovesi in de Volkrant over een nieuw boekje dat een studie over de smurfen bevat. Twee citaten:

De Smurfen stonden al vaker bloot aan kritiek. Omdat de kleine blauwe figuren van de Belgische striptekenaar Peyo witte slappe puntmutsen dragen, die gebaseerd zouden zijn op die van de racistische Amerikaanse organisatie Ku Klux Klan. Of omdat de Smurfen met hun vrolijke gedrag, ontblote bovenlijven en witte strakke broekjes met uitfloepende staartjes homoseksuele neigingen zouden vertonen.

en

En nu liggen de 101 Smurfen opnieuw onder vuur. Op 1 juni verschijnt van de Franse schrijver Antoine Buéno het boek Le Petit Livre Bleu, waarin de auteur een serieuze sociologische studie doet van de Smurfen en hun land ‘ergens hier ver vandaan, waar paddenstoelenhuisjes staan’.  Zijn conclusie: de Smurfen leven in een maatschappij die ‘de belichaming is van een totalitaire utopie doordrenkt van stalinisme en nazisme’. 

Inmiddels kom je dit nieuws overal op het web tegen, ook op Boing Boing. Het lijkt mij nogal vergezocht, maar ik kan er ook wel om lachen. Met een beetje goede wil kun je in iedere strip een foute dubbele bodem aanwijzen.

@

Afbeelding

2 Reacties

  1. Stefan Wijnberg schreef:

    ha, grappig bericht! Ik voel een serie aankomen van 'koudegrond-filosofen' die los gaan op stripfiguren. Misschien kan Frank Miller een leuke Smurfenfilm maken, kun je pas echt lachen 😉  

  2. Moest even opzoeken wie Frank Miller is, maar nu snap ik 'm. Zou cool zijn ja 🙂

Reageer