clear

zoeken

search

Cop Recorder: een app om de politie mee in de gaten te houden

25 juni 2011

Amerikaans politiegeweld haalt regelmatig het nieuws. Drie weken geleden dook er bijvoorbeeld een heftig filmpje over een schietpartij in Miami op. Als het aan de betrokken agenten had geleden had dat filmpje YouTube nooit bereikt.

Open Watch gelooft in Sousveillance (‘terugfilmen’) en heeft een app voor de iPhone en Android uitgebracht: Cop Recorder. The Atlantic doet verslag in Policing the Police: The Apps That Let You Spy on the Cops.

Nu is het in Nederland lang niet zo heftig als in de Verenigde Staten, maar ik vond het toch interessant om de gratis app even te bekijken, omdat dit soort ontwikkelingen nu eenmaal kunnen rekenen op mijn interesse. Als de staat vindt dat privacy ondergeschikt is aan veiligheid vind ik namelijk dat dit ook zou moeten gelden voor de autoriteiten zelf. “We hebben niets te verbergen”, is het credo tenslotte.

Ik kreeg niet de indruk dat de app goed werkt, maar daar ging het me nu ook even niet om. Ik ben vooral benieuwd of deze toepassing ook naar Europa komt. De broncode is in ieder geval wel openbaar

Gerelateerd:
De bewakers bewaakt, het merkwaardige verhaal van Hasan Elahi
Kijk uit! Hoofdcamera’s voor Britse agenten
Spioneren op internet: een verzameling handleidingen
Heerlijke nieuwe wereld: een camera als oog

@

Reageer