clear

zoeken

search

Vrouwen en boekenpiraterij: vanzelfsprekend

25 mei 2011

Aan de lopende band komen er cijfers en onderzoeken over het gebruik van eboeken voorbij. De conclusies die er aan verbonden worden lopen uiteen van ‘het zal allemaal wel loslopen’ en ‘het papier boek verdwijnt heus niet’ tot ‘het gaat nu wel erg hard’ en ‘er moet snel iets gebeuren, anders zijn we de klos’. Het is, kortom, nog een beetje een grijs gebied.

Maar de contouren worden scherper. In de Verenigde Staten gaat het beginnen eboeken écht volwassen te worden en volgens mij heeft dat alles te maken met een volwassen aanbod en betaalbare hardware. In de VS is een omslagpunt bereikt, in Europa nog niet. Toch zie je hier ook bepaalde ontwikkelingen die je doen vermoeden hoe het er in de nabije toekomst uit gaat zien. Je hoort bijvoorbeeld vaak dat op evenementen rondom ereaders en e-boeken in bibliotheken vooral senioren afkomen, en dan met name vrouwen. Gisteren kwam ik een nieuw profiel van de gemiddelde ‘power-user’ van eboeken tegen: de 44-jarige vrouw die veel van lezen houdt. En waar doet je dat meteen aan denken? Juist ja, aan het profiel van een van onze belangrijkste klantengroepen: ‘de koninginnen‘.

Maar wat lezen we vervolgens nog meer? Die koninginnen jatten, net als de niet-lezende jongeren, als de raven. Onze koninginnen, beste mensen, onze koninginnen zijn ook piraten! Verval! Teloorgang! Schande!

Nou, ik denk dat het een beetje genuanceerder ligt. Mensen willen best betalen voor media, maar niet als de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden en als het aanbod ruk is. Er is simpelweg te veel concurrerend aanbod, zo simpel is het. Dat de EU-commissie vervolgens het auteursrecht wil uitbreiden zegt meer over de commissie zelf dan over de digitale realiteit. Daar krijgt men tegenwoordig advies van een oude big shot uit de platenindustrie, nota bene.

Om te weten hoe het allemaal werkt moet je gewoon veel met mensen uit je omgeving praten en kijken hoe mensen nu met het overweldigende aanbod omgaan. Je kapster downloadt net zo goed illegale bestanden als je zoon, mensen downloaden ook van alles en nog wat zonder het echt te gebruiken. In feite is de digitale wereld niet veel anders dan de analoge. De mogelijkheden ervan zijn alleen de groter.

Aan de slag maar gewoon. *kuch*

@

Reageer