clear

zoeken

search

Uitspraken met een korrel zout nemen

24 mei 2011

Ik moet toegeven dat ik er ook vaak aan meedoe: uitspraken in de media overnemen zonder er vraagtekens bij te zetten. Zoals vele anderen twitterde ik recentelijk over een citaat in The Baltimore Sun: “Parachini of RAND said the rule of thumb has been that every six hours, NSA collects an amount of information equivalent to the store of knowledge housed at the Library of Congress.”

Nu twijfel ik er geen moment aan dat de NSA inderdaad enorme hoeveelheden data verzamelt. Dat Library of Congress een respectabele collectie heeft is ook een gegeven. Daarom, en omdat de vergelijking me het gevoel gaf dat ik het onvoorstelbare iets beter kon bevatten door ‘m te maken, verzond ik de tweet. Ik had er echter helemaal niet bij stil gestaan dat de vergelijking nergens op slaat. De website Cryptogon deed dat wel en wijst op een  blogpost van de Library of Congress, van ruim twee jaar geleden: How ‘Big’ Is the Library of Congress?

Auteur Matt Raymond legt in die posting uit dat men wel vaker de vergelijking maakt met de collecties van de bibliotheek, maar dat men daarbij van alles over het hoofd ziet:

While it is certainly flattering that the Library of Congress is used as a typical benchmark against which others measure their content or data capacity, we would do well to take these claims with at least a shaker of salt. We are far “bigger” than many of them might think.

Dat is toch weer even een lesje. Je vergeet die korrel zout soms sneller dan je zou willen.

@

Reageer