clear

zoeken

search

Onmetelijk

13 mei 2011

Het verhaal van de pageview die dood is wordt al een paar jaar verteld. Desondanks blijft de roep om statistieken groot.  Dat vraagt om noodgrepen. Met Google Analytics kun je kun je alleen het gedrag van bezoekers van een website analyseren. Als je wilt weten hoe vaak de inhoud van een website is gelezen binnen andere toepassingen moet je uitwijken naar Feedburner (als je daar gebruik van maakt, uiteraard).
Ondanks de beperkingen bood de combinatie Analytics/Feedburner tot voor kort  enig houvast binnen het cijfergegoochel, maar het systeem wordt ingehaald door de ontwikkelingen. Content wordt steeds vaker geraadpleegd binnen mobiele apps. Als ik zie hoe die apps pagina’s laden krijg ik de indruk dat feeds niet meer worden opgehaald, maar dat de browser simpelweg wordt nagebootst. Een bewijs daarvoor ben ik nog niet tegengekomen, maar binnen Feedburner en Analytics is er niets dat verwijst naar raadplegingen binnen apps.
Dit soort ontwikkelingen maken dat ik online cijfers, welke cijfers dan ook, nog minder serieus neem dan al het geval is. De ene keer is een geregistreerde raadpleging niets meer dan een script of programmaatje dat content ophaalt, de andere keer is het wél een persoon maar wordt het juist niet gemeten. Sommige mensen beweren dat de ontwikkelingen een goed argument zijn om ‘betrokkenheid’  te meten, in plaats van pageviews  maar volgens mij loop je dan tegen dezelfde beperkingen aan. Iemand kan met veel plezier een tekst lezen zonder erover te twitteren of op een ‘like-knopje’ te klikken. Het uitblijven van tweets zegt vrij weinig.
Misschien is het gewoon tijd om het idee van online meetbaarheid helemaal los te laten. Het zegt allemaal niet zo veel. Digitaal is het gewoon allemaal anders. Als mensen een papieren boek lenen in de bibliotheek moeten ze daar nog enige moeite voor doen. Je kunt er dan toch wel vanuit gaan dat ze het boek ook echt willen lezen. Voor gratis apps en gratis digitale boeken gelden andere regels. Zo zijn de downloadcijfers van de app Eregalerij  inderdaad prachtig, maar  je kunt je met Ton afvragen of de mensen die de boeken downloaden ze ook wel echt lezen. Ik in ieder geval niet. Ik heb de app gedownload om ‘m even te bekijken, en sleepte ook meteen een paar van die klassiekers binnen, omdat een lege virtuele boekenkast net zo lelijk is als een lege fysieke boekenkast. 
Doe ik verder nog iets met de app of de titels die er nu in zitten? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Ik downloadde omdat het kon. Dat is wat je noemt een onmeetbaar motief.
@

Reageer