clear

zoeken

search

Muziek uitgeven met SoundCloud en verkopen met SoundRain

18 mei 2011

Pure nostalgie, dat verhaal van beginnende bands met eigen nummers, die op zoek gaan naar een platenlabel dat bereid is om de muziek als album uit te geven. Je hoor het nog wel, maar minder vaak dan voorheen. Voor wat betreft het opnemen, remixen, uitgeven en distribueren van muziek is het digitale tijdperk een zegening voor muzikanten. Je komt een heel eind met ‘Do It Yourself’ (DIY).

Ook verdienen aan je muziek is lastiger. Door opnamen op YouTube of P2P-netwerken te zetten loop je echter niet binnen. Die platformen zijn niet meer dan moderne podia. Dat gegeven deed me besluiten de proef eens op de som te nemen met SoundCloud en SoundRain, twee websites waar TNW gisteren over schreef. Ik was extra nieuwsgierig omdat ik twee weken geleden zag dat Beastie Boys ook gebruik maakt van SoundCloud.

Over mijn bevindingen kan ik kort zijn: veel makkelijker dan dit gaat het voorlopig niet worden.

  • Je registreert je met een muisklik (inloggen met Facebook) bij SoundCloud
  • Je kunt meteen een audiobestand uploaden (of ter plekke opnemen)
  • Soundrain herkent je ‘bibliotheek’ bij SoundCloud meteen en laat je een bedrag per song kiezen
  • Er wordt een code gegenereerd die je in je website kunt plakken. Zodra er voor een tientje is gedownload stuurt SoundCloud je het geld
Er zit ongetwijfeld nog een kleine administratie aan vast, maar daar vallen deze websites je in het eerste stadium niet mee lastig. Binnen een paar minuten heb je je eigen muziekwinkel online. De rest komt dan nog wel. Ik neem er mijn petje voor af. Dit is wat je noemt gebruiksgemak.
@

Reageer