clear

zoeken

search

Eboeken zoeken met Worldcat: in ieder geval beter dan de rest

15 mei 2011

In de loop van de jaren heb ik regelmatig geschreven over de noodzaak van gebruiksvriendelijkheid van databanken en catalogi. Als systemen niet open en laagdrempelig zijn hebben ze geen schijn van kans in de digitale wereld van nu. Er zijn te veel alternatieven en er is te weinig tijd, zo simpel is het. Nu ik dankzij Middelburg Dronk weer eens een reden heb om regelmatig gericht en intensief te zoeken naar interessant bronmateriaal, ondervind ik dat aan den lijve. Het maakt mij allemaal geen reet uit waar de informatie vandaan komt maar ik heb als zoeker wel een paar wensen:

  • Ik wil de volledige tekst en die wil ik kunnen overnemen
  • Ik wil er naar kunnen verwijzen
  • Ik wil zoveel mogelijk relevante bronnen binnen een enkel zoeksysteem
  • Ik wil multimedia die ik meteen kan downloaden, zonder kunstgrepen
  • Ik wil tempo en overzicht
Nu zou je denken dat je de bronnen over het onderwerp ‘de geschiedenis van het drinken in Middelburg’ prima kunt afbakenen maar dat is toch niet helemaal waar. Uiteraard vind ik het meeste materiaal via Geschiedenis Zeeland en via de afzonderlijke databanken van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Bibliotheek, die daar (gedeeltelijk) onder hangen maar het loont echt de moeite om ook eens goed te Googlen en te zoeken binnen bronnen die je krijgt aangereikt door derden. Zo heb ik ook prachtige beelden gevonden in een particuliere database voor ansichtkaarten en bijvoorbeeld in ‘Het Geheugen van Nederland’, van het Nationaal Archief. Binnen de Zeeuwse catalogi wordt daar niet naar verwezen. Zo ver is men simpelweg nog niet.
Wat dat betreft vind ik het erg interessant om te zien hoe Worldcat wordt doorontwikkeld. OCLC werkt bijvoorbeeld al geruime tijd aan de integratie van eboeken in de catalogus. Ik zoek niet zo vaak meer in catalogi, maar nu ik het uitprobeerde (beperk zoekacties op eboeken, zoals weergegeven in de afbeelding) werd ik toch verrast door de toegevoegde waarde. De samenwerking met Hathi Trust (daar schreef ik ooit ook over) begint vruchten af te werpen. Zo nu en dan kun je boeken meteen downloaden als je doorklikt. Je ziet ook steeds meer verwijzingen naar Google Books en andere bronnen voor eboeken. Het gekke is dan wel dat dit soms tegenstrijdige resultaten oplevert. Als ik via Hathi Trust doorklik op een werk als Zeelandia Illustrata lees ik dat ik het boek niet volledig digitaal beschikbaar is vanwege het auteursrecht (het gaat om een boek uit 1866 nota bene!) maar als ik het boek opzoek in Google krijg ik het wél volledig in beeld. Sterker: dan kan ik het zelfs downloaden als PDF.
Dat ik veel boeken niet kan inzien is niet de schuld van OCLC. Dat is alleen maar jammer. Echter niet zo jammer dat ik alles op alles ga zetten om het gedrukte exemplaar te bemachtigen. Ik heb nog wel meer te doen. Er zijn nog zo veel alternatieve bronnen. Maar, kort samengevat, raak ik er meer en meer van overtuigd dat we al het geneuzel over onze bestaande catalogi moeten laten varen en in moeten zetten op het gebruik van Worldcat. Die catalogus is voor mij in ieder geval de interessantste, met de meest uitgebreide koppelingen en mogelijkheden. Daar zou je gewoon gebruik van moeten maken. Josje Calff heeft gelijk. En over de vraag hoe je dat dan aan de achterzijde aan elkaar knoopt zeg ik alleen maar dat ik het antwoord daarop graag overlaat aan de technici. Ik ben een gebruiker tenslotte…
…en gebruikers zal het allemaal een worst zijn verder, heus.
@

Reageer