clear

zoeken

search

Bin Laden en de media: een mooi verhaal

08 mei 2011

Het was een interessante nieuwsweek. Toen ik zeven dagen geleden nog net voor het slapen gaan een berichtje schreef over de kosten van The War on Terror, kon ik niet bevroeden dat ik een paar uur later zou ontwaken met het bericht dat Osama Bin Laden zou zijn doodgeschoten. Eenmaal op de hoogte vroeg ik me nog maar twee dingen af: hoeveel bizarre wendingen zou het verhaal van de Amerikaanse overheid nog krijgen en tot op welke hoogte zouden de media die wendingen accepteren?

Die vragen werden al snel beantwoord. Veel onwaarschijnlijker dan dit zijn Amerikaanse mediagebeurtenissen nog niet geweest. Iedere dag kregen we weer een andere lezing voorgeschoteld, in een aaneenrijging van plotwendingen die zelf in hyperseries als 24 nog niet worden verzonnen. Kritische vragen op de lezing van de overheid werden in veel kranten als vanouds afgedaan als complotdenken, dat sluit immers mooi aan op dat onderzoek van vorige maand.

Er is niets mis met kritiek op (overdreven) kritisch denken. Waar ik me aan erger is dat het nieuws dat afkomstig is van de Amerikaanse overheid zelf, vaak wél voor betrouwbaar wordt aangenomen, terwijl daar geen enkele reden voor is. Lees bijvoorbeeld eens het nieuwsoverzicht dat Alex Newman maakte: Media Scrambles as Bin Laden Story Crumbles. Volg de links ook eens een keer en check gewoon eens een paar van de beschreven ongeloofwaardige wendingen. Als je dat doet kun je het toch alleen nog maar eens zijn met Aaron Dames, wanneer hij stelt:

Questioning the government doesn’t make you a conspiracy theorist, but not questioning the government does make you an idiot.

Gerelateerd:
Geloof het niet! De manipulatie van het nieuws in de VS
Leren leven in de post-feiten maatschappij
Het onwaarschijnlijke verhaal van Bin Laden
De betrouwbaarheid van informatie: gemanipuleerde foto’s herkennen
Jihadisten en het internet

@

Afbeelding: Morley

Reageer