clear

zoeken

search

Bibliotheken onafhankelijk aan de slag met eboeken

30 mei 2011

Zo nu en dan lees ik dat bibliotheken tot overeenkomsten zijn gekomen met uitgevers, als het gaat om het beschikbaar stellen van eboeken, maar desondanks zegt iets me nog steeds dat ‘de grote jongens van uitgeefland’ geen goede paarden zijn om op te wedden. Uitgevers hebben het al moeilijk genoeg met de snel veranderende markt en de concurrentie van nog grotere spelers dan zij zelf.

Zelf zou ik liever inzetten op ‘the long tail’ en op het lokaal en regionaal faciliteren van digitale uitgaven. Op dat gebied is namelijk ook nog ontzettend veel te winnen en dat terrein lijkt niet de aandacht van ‘de grote jongens’ te hebben. Waarom  zou je als bibliotheek niet in zee gaan met vele kleine maar onafhankelijke uitgevers en auteurs? Waarom zou je niet fungeren als een ‘hub’ in de regionale boekenwereld?

Als je er dan vervolgens voor zorgt dat je medewerkers de meest actieve en gewaardeerde leden van bestaande boekencommunities zijn, dan zou je daarnaast verder kunnen met technologie en platformen die er al liggen. Het platform van de KB zou je ook regionaal kunnen gebruiken en voor dat digitaal uitgeven zou je gebruik kunnen maken van het concept van Tenpages, bijvoorbeeld, of van Unbound.

Unbound kwam ik vandaag voor het eerst tegen. Het is een grappigere en overzichtelijkere site dan Tenpages. Altijd als ik zulke sites zie  denk ik: “was dit maar het product van een Nederlandse bibliotheek, dan zouden we het allemaal kunnen gebruiken”.

@

Reageer