clear

zoeken

search

Ann Arbor Bibliotheek biedt klanten muziekcollectie onder Creative Commons

09 mei 2011

Een bibliotheek die vol trots een nieuwe muziekcollectie van 1200 obscure albums presenteert: je eerste reactie daarop is “lekker belangrijk, zeg!” Maar dan zie je dat het om een muziekcatalogus onder Creative Commons gaat. Voor tien rooitjes kocht Ann Arbor Library een licentie voor een jaar, bij Magnatune, waardoor ingelogde leden de muziek onbeperkt kunnen downloaden en delen:

The Ann Arbor, MI library has bought a bulk license to the Magnatune catalog of Creative Commons licensed music; the license fee of $10,000/year goes to Magnatune and the musicians, and gives the library’s patrons the right to listen, download and copy the music. Libraries are one of the last havens for DRM-crippled music, but Magnatune presents an alternative to the take-it-or-leave-it DRM deal the big labels demand. This is a library first, and Celeste Choate, the library’s associate director of services says, this provides “fixed costs, unlimited downloads and annual licenses. The library is interested in getting the most use out of its collections, she said, while containing costs – they don’t want to pay per download.”

Ik zeg: cool! Uiteraard beschikt de catalogus van AADL ook nog steeds over de sociale functies die het al veel langer had.

Gerelateerd:
Bibliotheken die het snappen deel II: een overzicht
Library Thing en verrijkte bibliotheekcatalogi
Mashups voor bibliotheken: John Blyberg’s gadgets

@

Attendering: BB

Reageer