clear

zoeken

search

Zeeuwen op het web, deel 1: Conny van Gremberghe

27 april 2011

Het is tijd voor een nieuwe rubriek, en wel voor een rubriek met een lange doorlooptijd. Mijn keuze is gevallen op het onderwerp ‘Zeeuwen op het web’. Welke invulling ik er precies aan ga geven weet ik nog niet, maar het idee is om kort het online werk van andere Zeeuwen te belichten. Zeeuwen die ik van dichtbij of op afstand volg, Zeeuwen die opmerkelijke dingen doen, of gewoon Zeeuwen die ik aardig vind. Ik trap af met een man die ik nog nooit in levenden lijve heb ontmoet: Conny van Gremberghe. Conny is onder meer te vinden op Twitter en op zijn eigen weblog maar zijn porfolio treffen we aan op Zeelandtekst. Een fragment:

Zeelandtekst is de bedrijfsnaam waar Conny van Gremberghe achter schuilgaat. Conny van Gremberghe (1956) was zeven jaar werkzaam als docent (Nederlands en aardrijkskunde) en 24 jaar als journalist voor Wegenerdagbladen PZC en BN/De Stem in Zeeland. In de laatste hoedanigheid schreef hij duizenden berichten, artikelen en achtergrondverhalen over lief en leed in de provincie en de Vlaamse grensstreek. Ook publiceerde hij in andere GPD en Wegener-bladen, vooral reisreportages.

Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel ik van Conny’s werk heb gelezen in het verleden. Als je iemands naam nog niet kent let je daar niet op. Wat ik wel weet, is dat ik de blogbijdragen van Conny graag lees. Hij is uitermate kritisch, maar zelden zuur. De perikelen in het Zeeuws-Vlaamse land houd ik niet goed bij, maar Conny houdt me nog een beetje op de hoogte. Conny heeft kritiek op de journalistiek en de politie, misschien wel op alles wat met overheidsbeleid te maken heeft, maar hij vergeet de knipoog ook niet:

Meer dan een kwarteeuw schrijf ik – Conny van Gremberghe – over Zeeland en de Zeeuwen, de boeren, de burgers en de Vlaamse buren. Over de schoonheid van het land, de traagheid van processen en de sado-masochistische trekken van mensen die leven in het perifere eilandenrijk. Af en toe zijn er de uitstapjes, naar ver en verder weg of de zijpaadjes, die handelen over muziek of film. Ooit deed ik verslag in loondienst, nu op eigen benen. Ongebonden en onvervaard. Op web en papier. Voor U, maar vooral ook voor mezelf. En niet eens op therapeutische basis.

Conny Gremberghe. De man die de andere kant van de overkant laat zien.

@

3 Reacties

  1. Bas schreef:

    Een mooi initiatief Edwin. Een leuke manier om bestaande kennis in bredere kring bekend te maken.
    Veel succes met de serie 'Zeeuwen op het web'.

  2. arda schreef:

    Je blíjft toch een provinciaal hè 😉

  3. @Bas: dank je!
    @Arda: nou en of 🙂

Reageer