clear

zoeken

search

Welke tijdschriften bevat Google Books nu eigenlijk?

01 april 2011

Zijn er Googlehackers in de zaal? Ik zou graag een trucje willen leren, een trucje waarmee ik kan achterhalen welke tijdschrifttitels wel en niet in Google Boeken zijn opgenomen. In 2009 verwees Inside Google Books naar een overzicht van ca 150 titels maar ik weet zeker dat die lijst inmiddels langer moet zijn. Als ik namelijk zoek op Nederlandse trefwoorden en verfijn op tijdschiften krijg ik ook De Kampioen in beeld, maar dat tijdschrift staat niet in het genoemde overzicht.

Het is niet zo heel belangrijk, maar ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat er sinds 2009 zoal is gescand door Google. Hoe ver is het bedrijf bijvoorbeeld gevorderd met het scannen van die 160.000 boeken van de Koninklijke Bibliotheek? Of zijn ze nog niet eens begonnen? Bevat die collectie ook tijdschriften? En zijn er wellicht al andere collecties aan de verzameling van Google toegevoegd? Inside Google Books geeft het antwoord op die vragen in ieder geval niet. Daar schreef men in februari alleen over ‘het 16e bibliotheekproject van Google Books‘.

Je zou bijna gaan denken dat Google het scannen gestaakt heeft, maar daar geloof ik niets van. Daarom zoek ik een manier om geattendeerd te worden op aanwinsten in Google Books. Het boek Google Hacking geeft geen uitsluitsel. Heel even vestigde ik mijn hoop op Archive.org, omdat men daar veel boeken uit Google Books importeert, maar als je een abonnement neemt op de feed van ‘tekstaanwinsten’, word je helemaal leip van de grote hoeveelheid overheidsdocumenten die sinds ongeveer een jaar worden geĆ¼pload. Dat is dus ook niks.

Is er iemand die een omweg weet? Een trucje waarmee je de URL’s van Google Books kunt manipuleren, bijvoorbeeld? Google Books laat zich niet zomaar hacken, maar er moet toch iets mogelijk zijn?

@

2 Reacties

  1. Bert schreef:

    Edwin, ik heb ook niet direct een antwoord. Wel de volgende lijst (inclusief Kampioen): //books.google.com/books?as_pt=MAGAZINES&rview=0
    Kwam ik via: //blog.lib.uiowa.edu/hardinmd/2008/12/10/google-magazines-titles/

    En wat de KB betreft, ze zijn begin dit jaar officieel met het project gestart. Wanneer de eerste resultaten naar buiten komen weet ik niet.

  2. Dank Bert, maar is die lijst niet dezelfde als die waar ik naar verwees? Hoe dan ook bedankt voor het meedenken. Misschien moeten we gewoon iets meer geduld hebben. Aan de andere kant zou een beetje meer transparantie zo'n groot project als dit niet misstaan. Op de fora is men ook nogal zuinig met reacties, om maar niet te zeggen gierig.

Reageer