clear

zoeken

search

Webschrapen: hoe jouw persoonlijke gegevens van het web worden geplukt

15 april 2011

Over het prachtige dossier What They Know, van Wall Street Journal, schreef ik vorig jaar al eens. Toen ik onlangs weer even zat te neuzen in dat dossier viel mijn oog op het artikel ‘Scrapers’ Dig Deep for Data on Web. In dat artikel gaan auteurs Julia Angwin en Steve Stecklow in op de snelle groei van de markt rondom het verzamelen van persoonlijke informatie op websites waar mensen zulke informatie delen. Dat verzamelen wordt in het Engels (Web) scraping genoemd, webschrapen dus.

Als het onderwerp datamining je interesse heeft is het interessant om het bewuste artikel te lezen. Een bedrijf als Nielsen strijkt flink wat duiten op door uitingen op sites als Patientslikeme (ook interessant om eens te bekijken trouwens) te verzamelen en die vervolgens met slimme software te koppelen aan andere gegevens. Dat de beheerders van de sites die leeggeroofd worden laten weten dit fenomeen (te willen) bestrijden doet weinig af aan het feit dat het gebeurt en alleen nog maar vaker zal gebeuren.

Verrassend is het niet, maar het kan geen kwaad om er zo nu en dan bij stil te staan.

@

2 Reacties

  1. Robert schreef:

    Ook interessant; de Nederlandse politie doet dit blijkbaar ook.

    Mijn vader werd een half jaar geleden, op zijn werkmobiel, gebeld door de politie. Mijn ouders waren namelijk getuige geweest van een mishandeling bij een supermarkt in Maastricht. Hun auto + kenteken stonden op de videobeelden van het winkelcentrum.

    Op de vraag van mijn vader, hoe ze eigenlijk aan zijn telefoonnummer kwamen, vertelde de agent dat dit automatisch was opgezocht.

    Omdat mijn vader twee jaar geleden aangifte had gedaan van een inbraak in zijn auto, was het nummer van zijn werkmobiel, door de politie automatisch gekoppeld aan zijn kenteken.

  2. Ha Robert

    Dat is zeker interessant. Het klint alsof dit vooral gaat om het koppelen van databases, maar toch: die gegevens worden dus wel ingevoerd en gekoppeld. Blijven waarnemen…

Reageer