clear

zoeken

search

Wachtlokaal de IJsbeer: van ijs werd niemand lazerus toch?

15 april 2011

Ach, had ik toch maar doorgeleerd voor historicus. Bij het uitzoeken waar vroeger nu wel en niet gezopen werd in Middelburg stuit je op de vreemdste dingen. Iemand vertelde mij bijvoorbeeld dat er vroeger ook gedronken kon worden in ‘De Noordpool’, aan de Lange Noordstraat. Toch heb ik die zaak nog niet opgenomen in de Wiki omdat ik alleen maar oude advertenties kan vinden die betrekking hebben op een cafetaria (en een paar jaar eerder een ‘ijstaria’). Maar toen ik eergisteren zat te snuffelen in Zeeland in Beeld, van het Zeeuws Archief, vond ik opeens bovenstaande foto. Die zag ik nog niet eerder. Een koffiehuis met de naam ‘De IJsbeer?’ In een barak op de Middelburgse markt van 1948/1949? Zo’n beeld ontlokt mij het welbekende WTF?

Het is me nog niet duidelijk of dit koffiehuis iets van doen had met de Noordpool, die eind jaren ’50 in de Noordstraat zat, maar het zou goed kunnen. De Krantenbank Zeeland leert me namelijk dat er in 1940 twee ijssalonnen met de naam ‘De IJsbeer’ bestonden op Walcheren. Een in Vlissingen en een in Middelburg. In de Vlissingsche en Middelburgsche Courant van dat jaar zijn meerdere advertenties te vinden: “De IJsbeer vraagt eenige nette ijsloopers” of: “De bekende groote ruitwaaiers van 7,5 voor 5 cent!”. De salon in Middelburg was er eerder maar die in Vlissingen bestond langer, althans wel onder dezelfde naam. Die zaak werd in 1958 nog vrolijk heropend. Is de Noordpool dan niet gewoon de opvolger van De IJsbeer, om weer later omgetoverd te worden tot de Irene-Bar? Als ik het verhaal van Wim van Iren mag geloven wel. Op een gegeven moment verscheen er dus ook gewoon een Russisch Biljart in de zaak.

Je kunt het maar ergens druk mee hebben. Van de ene tent vraag ik me af wanneer de nadruk precies op drinken kwam te liggen, bij andere zaken is het juist de vraag wanneer de restaurantfunctie de overhand kreeg. Ik word keer op keer op het verkeerde been gezet.

En het gekke is dat ik dat nog leuk vind ook. Mafketel.

@

3 Reacties

  1. davidovix schreef:

    Heey Edje

    Hoe ist ie vandaag met het ouwe stramme lichaam. Mooi man gewoon finale en verloren door een scheidsrechterlijke dwaling helaas. Misschien nog een tip voor je als je eens iets wil weten. Een oom van Tanja Cor Sohier uit Grijpskerke verzamelt oude ansicht kaarten van Middelburg,. Heeft hier ook al vaak in de bieb kaarten geruild etc. met het Doc. Hij weet echt heel erg veel over het oude Middelburg dus wie weet. Ik hoor het wel mocht je interesse hebben.

    Gr
    Kees

  2. Festina Lente schreef:

    Geschiedenis studeren kan altijd nog toch? Je bent immers vrij man! Open universiteit? Scriptieonderwerp het kroegleven van Middelburg door de eeuwen heen?

  3. Ha Kees!

    De echte stramheid is er nu pas, twee dagen later maar allez: we hebben het best goed gedaan met z'n allen. Kleine teams zijn de bom 🙂

    Voor input heb ik altijd belangstelling! Iedereen weet weer iets anders. Kaart het maar eens aan, dat kroegleven. Als Cor er inderdaad veel van weet, of ansichtkaarten heeft die niet online zijn te vinden, dan zou ik graag eens contact hebben. Dank je!

    @Festina: daar zeg je zoiets. Ik voorvoel weliswaar dat ik het er nu niet goed bij zou kunnen hebben (lees: geen prioriteit geef) maar nu je zo wijst op de Wiki bedenk ik dat ik best al veel voorwerk aan het doen ben. Nu ja: studeren zonder diploma's te scoren is ook best cool 🙂

Reageer