clear

zoeken

search

Over Google en digitale duurzaamheid

27 april 2011

Toen Google vorige week aankondigde dat Google Video’s binnenkort definitief ophoudt te bestaan reageerden veel mensen teleurgesteld. Het platform bevat namelijk nog veel waardevol beeldmateriaal, waaronder talloze documentaires. Inmiddels is Google teruggekomen op de beslissing, maar het bedrijf adviseert gebruikers nog steeds video’s over te zetten naar YouTube (ik vraag me af hoe documentaires die langer dan een kwartier duren moeten worden toegevoegd, maar dat terzijde).

Deze gang van zaken is koren op de molen van mensen die Google niet vertrouwen, als beheerder van cultureel erfgoed. Google is immers een bedrijf dat zich in de eerste plaats richt op geld verdienen, en niet op digitale duurzaamheid. Dat is ook het argument van Simon Barron van The Guardian, als hij stelt dat bibliotheken hun boeken niet moeten laten digitaliseren en ontsluiten door Google.

Het biedt in ieder geval stof tot nadenken. Ik ben altijd een voorstander van samenwerking met Google geweest, omdat je dan in ieder geval zeker weet dat er veel en snel gebeurt. Met duurzaamheid heeft die redenering echter niets te maken; die heeft alleen betrekking op beschikbaarheid. Ik vergat daarbij echter één ding: veel bibliotheken zullen werken die Google eenmaal heeft gedigitaliseerd ook niet nog eens zelf gaan digitaliseren, althans, niet in dezelfde hoeveelheden. Je kunt het risico dat digitale collecties op de langere termijn alsnog van het web verdwijnen niet uitsluiten.

Gerelateerd:
One giant screwup for mankind….het belang van conservering, digitalisering en duurzame opslag van informatie
Een tipje van de overnamesluier: Google Video wordt zoekmachine voor YouTube
De duurzame opslag van digitale collecties in de Zeeuwse Bibliotheek

@

2 Reacties

 1. Ingmar schreef:

  Ik sta een beetje ambigu tegenover Google wat dit betreft.
  Aan de ene kant is het logisch dat Google Video stopt, ze hebben ook al Youtube en migratie is dan een logische stap.
  Aan de andere kant, het is inderdaad een bedrijf dat eens zal "omvallen" en kan doen wat hij wil. Digitale Duurzaamheid is dan niet prioriteit nummer 1. (Ik ben ook bang dat migratie van Video naar Youtube ten koste van de kwaliteit van de video's gaat, trouwens.)
  Volgens mij is de afspraak met de bibliotheken die boeken leveren "ter scanning" wel zo, dat de biebs ook de beschikking krijgen over de digitale reproducties, dat was in ieder geval de deal met de KB.
  O ja, die vijftien minuten-beperking bij Youtube: ik kreeg bij mijn voorlaatste upload de melding dat ik een 'goede gebruiker' was en nu langere filmpjes mocht uploaden. Hoe lang stond daar niet bij. Zie ook hier.

 2. Ha Ingmar,

  Ik moet toegeven dat ik niet precies weet wat er in de voorwaarden staat, maar als ik deze reactie lees, dan krijg ik toch het gevoel dat er nog de nodige haken en ogen aan zitten..

Reageer