clear

zoeken

search

Empire Avenue: het sociale web als beursvloer

19 april 2011

Meer mensen dan ooit tevoren doen gewichtig over het internet zoals we het nu kennen. Dure workshops. Flitsende goeroeverhalen. Knappe analyses. Het hoort nu eenmaal bij een periode van verandering, maar ik vraag me wel eens af of het niet wat veel van het goede is. Het web is niet zo veel anders dan het gewone leven, heus niet. En het ‘nieuwe web’ is helemaal niet zo veel complexer dan het ‘oude’ (kan daar al sprake van zijn?). Het probleem is vooral dat het aanbod groot is en dat er keuzes gemaakt moeten worden. Daar lijken veel organisaties moeite mee te hebben, wat mij weer doet afvragen of er wel voldoende ruimte wordt ingebouwd voor het spelelement. Krijgen medewerkers eigenlijk wel de vrijheid om zelf op verkenning te gaan en dingen uit te proberen?

Werkgevers zouden het eens moeten overwegen. Spelenderwijs leren medewerkers namelijk sneller en meer, dan wanneer ze verplicht worden deel te nemen aan een dure cursus. Je kunt het soms nog combineren ook. Vervang het kloksysteem bijvoorbeeld eens door Foursquare. Jij weet dan waar de medewerkers uithangen, zij krijgen de kans om kennis te maken met een locatiegebaseerde toepassing.

En wat te denken van Empire Avenue? Die site werd vorig jaar gelanceerd en zou je kunnen omschrijven als  een aandelengame op basis van je activiteiten op sociale netwerken. Als speler kun je investeren in vrienden en bedrijven die zich manifesteren op Twitter, Facebook en andere netwerken, terwijl je zelf ook een investeerdersobject wordt, dat in waarde stijgt door online actitiveiten en de  insignes die daar mee verdiend worden. Een alleraardigst concept.

Stel nu eens zoiets voor, tijdens het wekelijkse werkoverleg. Houd nu eens op met dat inkaderen en controleren. Faciliteer het spel gewoon, met een middagje per week. Dan wordt het weer prettig, op de werkvloer, en leren de medewerkers nog beter hoe het werkt bovendien.

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    OK, proberen dan maar, nieuwe opties zijn altijd leuk. Op Foursquare ben ik wat uitgekeken, ik kom zelden mensen tegen die ik ken en dat mayorship is aardig in het begin maar op een gegeven moment heb je dat ook wel gehad.
    Rita Niland

  2. @Rita: dat geldt voor mij ook inderdaad en het leuke is: als het niet genoeg voldoening geeft droppen we het gewoon weer he?

Reageer