clear

zoeken

search

Dronkenschap bestaat niet meer

16 april 2011

Het Coza Poeder bezit de wonderbare om tegenzin tot het drinken van sterken drank bij den dronkaard op te wekken. Het Coza Poeder werkt zo opopgemerkt en zeker dat de echtgenoote, de zuster of de dochter van den verslaafde het hem toe kan dienen, zonder zijn medeweten en zonder dat het nodig is dat de patiĆ«nt  behoeft te weten waaraan hij zijne redding te danken heeft.
Het Coza Poeder heeft het huiselijk geluk van duizenden gezinnen hersteld, duizenden personen van oneer en schaamte gered, en deze personen tot levenslustige en nuttige leden der maatschappij herschapen; het heeft menig jong persoon op den rechten weg terug gebracht en gelukkig gemaakt en het leven van talloozen met menig jaar verlengd.
[…]
Wacht U voor Namaak. Het Coza Poeder is het eenige afdoend middel tegen dronkenschap.

Deze advertentie voor het wondermiddel Coza, vond ik in de Middelburgsche Courant van januari 1908. In 1909 werd het middeltje ook, weinig kritisch, besproken in British Medical Journal.

Andere tijden.

2 Reacties

  1. Ingmar schreef:

    Nou ja, andere tijden…
    In Kuifje en de Picaro's heeft professor Zonnebloem een "medicijn" uitgevonden waardoor Kapitein Haddock geen druppel alcohol meer door zijn keel krijgt.
    En Hans Dorrestijn deed in "Na regen komt Dorrestijn" een stukje over Refusal, dat blijkbaar ongeveer hetzelfde doet.

  2. Haha, mooie aanvullingen Ingmar. Thanks.

Reageer