clear

zoeken

search

Discussiespiraal

28 april 2011

Mij verveelt het nog steeds niet, die discussie over de vraag welke rol bibliotheken nu eigenlijk zouden moeten vervullen. De meningen liepen -en lopen nog altijd- sterk uiteen. Het spectrum verschuift, afhankelijk van de betrokkenen, van boekenbewaarplaats naar multimediaal entertainment- en ontmoetingscentrum. De meeste bibliotheken zitten ergens tussen die twee uitersten in.

Wat ik het opmerkelijkst vind in de hele discussie is dat het maar zelden consequent wordt. Als iemand vindt dat pulpromans en strips wel mogen, maar videogames niet: dan begrijp ik dat niet. Als iemand stelt dat internettoegang alleen maar gebruikt wordt voor vermaak en niet voor informatie, en daarom niet zou moeten worden gefaciliteerd door bibliotheken, dan vraag ik me af waarom kunst, muziek en lezingen vaak wél worden omarmd in een bibliotheekgebouw. Wat is het verschil? Beauty is in the eye of the beholder.

Wat je er zelf ook van vindt, het is interessant om eens te lezen hoe Christian Schneider uithaalt in Public Libraries: No Longer for the Literate en hoe zijn lezers daar op reageren.

@

Reageer