clear

zoeken

search

Diederik van Leeuwen nieuwe directeur Bibliotheek.nl

22 april 2011

Goed nieuws: stichting Bibliotheek.nl heeft een opvolger gevonden voor Peter van Eijk. Met ingang van vandaag gaat Diederik van Leeuwen aan de slag als directeur. Dat is een interessante man. In een bericht op Liwadders (2008) lees ik:

Diederik van Leeuwen (38) studeerde economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is sinds 2002 commercieel directeur bij het Nederlandse onderdeel van uitgeverij de Guardian/Trader Media Group in Maarssen. Hij geeft daar leiding aan een team van ruim 50 medewerkers. Eerder werkte hij als senior-adviseur en directeur bij diverse adviesbureaus en uitgevers.
De nieuwe directeur heeft ruime ervaring als manager. Zijn aandacht zal dan ook in eerste instantie gericht zijn op de organisatorische kant van het theatervak.

We hebben dus te maken met een relatief jonge directeur, met ervaring in zowel de commerciƫle als culturele sector. Ik vind het interessant om te lezen dat iemand zowel een theater heeft geleid, als betrokken is (geweest?) bij een bekende website als AutoTrader. Die ervaring kunnen we goed gebruiken, in de bibliotheeksector.
Je vraagt je wel af hoe van Leeuwen de bibliotheeksector zal ervaren. Uit krantenartikelen van onder meer het Dagblad van het Noorden komt naar voren dat hij niet echt in zijn element was, in de bijna drie jaar die hij directeur was bij theater De Tamboer in Hoogeveen. Aanvankelijk verliep alles op rolletjes, maar toen het aantal bezoekers terug begon te lopen ontstond er vanzelfsprekend ook wrijving. In een radio-interview met RTV Drenthe vertelt van Leeuwen dat hij in 2008 hoopte een creatieve functie te kunnen gaan vervullen. “Ik ben toen niet ingestapt om alleen met cijfertjes, bezuinigingen en krimp bezig te zijn.”

Nu wil ik niet flauw doen, maar als het in de bibliotheeksector ergens over gaat, de laatste jaren, dan is het wel over cijfertjes, bezuinigingen en krimp. Laten we maar hopen dat van Leeuwen dusdanig veel tabak heeft van die materie dat de focus in het digitale deel van onze sector grotendeels op creativiteit zal komen te liggen.  En dat de commerciĆ«le benadering van AutoTrader veel meer ruimte krijgt dan al het subsidiegemek binnen de culturele sector. Dat lijkt me wel wat. Ik wens Diederik van Leeuwen (nog niet zo actief op Twitter) in ieder geval veel succes!

Uit het Dagblad van het Noorden van oktober 2010:

“Ik ben hier begonnen als fan van het theater. Toen ze een creatieve, ondernemende directeur zochten, was dat precies iets voor mij. Het type manager dat nu is vereist, ben ik niet. Na de terugloop door de recessie, komen er nu ook nog bezuinigingen aan. Ik heb niet de ambitie om bij krimp te managen. Daarom ben ik het gesprek aangegaan.”
Wel stelt Van Leeuwen dat het dit seizoen beter gaat met het theater. “Vorig jaar was slecht, dat klopt. Het ambitieniveau lag te hoog, we moesten honderdduizend bezoekers halen; dat bleek onhaalbaar.Voor dit jaar hebben we minder voorstellingen ingekocht, dus geven we domweg minder uit.” Hij blijft niet alleen tot 1 april in dienst, maar ook echt op zijn post. “Ik zie niet in waarom niet. De interne werkrelatie is prima. En ik wil graag dat een nieuwe directeur een passend begin krijgt, niet met onhaalbare opdrachten wordt opgezadeld.”
Van Leeuwen weet nog niet wat hij na 1 april gaat doen. “Als er een baan in de creatieve sector vrijkomt, zou ik dat best weer willen.” Hij werkt nu vier dagen in de week voor De Tamboer en een dag voor zijn eigen adviesbedrijf in de mediasector. “Misschien bouw ik dat wel uit.We zullen zien.”

@

2 Reacties

Reageer