clear

zoeken

search

Rapport SCP: Hoe cultureel is de digitale generatie?

04 maart 2011

Het rapport Hoe cultureel is de digitale generatie?, van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is een must read voor eenieder die werkzaam is in de culturele sector en die probeert jonge doelgroepen te bereiken via internet. Ter illustratie hierbij de laatste alinea van de samenvatting van het rapport:

Of culturele instellingen uit de hoek van de traditionele cultuur via internet beter toegang hebben gekregen tot de gewenste doelgroep van jongeren valt te betwijfelen. Vergroting van het publieksbereik onder tieners door digitaal contact ligt niet voor de hand. Tieners geven ook online blijk van een duidelijke voorkeur voor populaire cultuur.
Online zijn ze bovendien meer bezig met communiceren met vrienden en het spelen games. Als ze al informatie zoeken over traditionele cultuur is dat vooral voor huiswerk. Wel is er een kleine groep die uit eigen interesse traditionele cultuurwebsites bezoekt. Deze groep is van jongs af aan met ouders naar culturele instellingen gegaan en weet die weg nog steeds te vinden. Als tieners gevraagd wordt wat zij verwachten van culturele instellingen, blijkt dat zij niet zitten te wachten op schouwburgen en theaters die zich op sociale netwerksites als Hyves manifesteren. Het internetgebruik van tieners is een onderdeel van de jeugdcultuur en daarin houden zij volwassenen graag op enige afstand.

Verrassend zijn de conclusies niet. Jongeren associƫren cultuur nu eenmaal vaker met educatie dan met entertainment. Het was, is en blijft een lastige doelgroep in die zin. Forceer dus niets. Wees gewoon jezelf op het web en val de kids niet lastig op de plekken waar ze met hun vriendjes uithangen. Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat wat je wel aanbiedt aansluit op het mediagedrag van de doelgroepen. Als je de doelgroepen opzoekt via het onderwijs maak je nog de beste kans om deze te bereiken. Er zijn nog talloze scholen en docenten die de mogelijkheden van ICT niet optimaal benutten.

Dat is wat ik ongeveer bak van de samenvatting. Inkoppertjes, zeg je? Kan best zijn, maar wel belangrijke inkoppertjes.

@

Via MarketingFacts

2 Reacties

  1. Robert de Jong schreef:

    Het is altijd dezelfde conclusie, de bibliotheek is voor je spreekbeurt/boekverslag en niet voor ontspanning.

    Is dat erg? Neuh, maar zorg dan wel dat je daarin voorziet. de Bibliotheek als studieruimte is niet eens zo'n slechte toekomst.

    Het vereist nog wel contact met onderwijs en inderdaad: we moeten gewoon de hort op en laten zien wat we bieden (en ontwikkelen) op dat gebied.

Reageer