clear

zoeken

search

Het nieuwe, grote en dure datacenter van de NSA

29 maart 2011

De National Security Agency (NSA, nl: Bureau Nationale Veiligheid) is een Amerikaanse geheime dienst opgericht op 4 november 1952 door toenmalig president Harry S. Truman. De dienst was lange tijd de meest geheime van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de VS. Ook het memorandum van Truman, gedateerd 24 oktober 1952, was geclassificeerd als Top Secret. De dienst is gespecialiseerd in het vergaren en analyseren van (met name) elektronische informatie (internet, afluisteren telefoonverkeer en dataverkeer) en het decoderen van deze informatie via cryptoanalyse (zie SIGINT). De activiteiten van de NSA worden zo belangrijk en geheim geacht, dat weinig informatie beschikbaar is over dit agentschap. De Amerikaanse overheid heeft lange tijd het bestaan van NSA ontkend, vandaar ook de naam die het soms krijgt: ‘No Such Agency’.

Aldus Wikipedia, over de NSA.

Toen ik las hoe groot het nieuwe datacenter van de NSA, in Camp Williams, Utah wordt, viel mijn mond open. 304.000 vierkante meter? Dat is bijna tien keer zo groot als het datacenter dat Facebook laat bouwen, door hetzelfde bedrijf. De bouw van het center kost meer dan een miljard dollar en zal zo’n 7000 mensen tot de oplevering in 2013 aan het werk helpen. Wat een bedrag! En dan te bedenken dat het gebouw slechts een onderdeel is van een groter, nauwelijks te bevatten geheel. Dan kan ik het wel snappen, dat er centjes bij moeten, en dat een naburige universiteit het curriculum afstemt op deze geheimzinnige werkgever.

Dit soort berichten maken je alleen maar nieuwsgieriger. In het oude hoofdkwartier stonden al zo veel supercomputers. Wat moet dit dan wel niet worden? Hoe zouden de informatiespecialisten van de NSA te werk gaan? Wat kan deze organisatie nu werkelijk allemaal?

Toch die documentaire van Discovery maar eens kijken. En dat boek herlezen.

Gerelateerd:
Het informatieprobleem van de Amerikaanse inlichtingendiensten
De cyberoorlog van Obama…en Google
Pionen, een datacentrum als in een videogame
Google en het milieu: drijvende datacenters
Google ontvangt 100.000 euro per arbeidsplaats in Belgiƫ

@

Reageer