clear

zoeken

search

Hacking Journalism: een presentatie van Anne Helmond

28 maart 2011

Anne Helmond gaf op 23 maart, op het Hacking Journalism Event in Utrecht, een presentatie over de ToolDatabase van het Digitale Methods Initiative (Dmi), een verzameling hulpmiddelen om data, tekst, links en mediabestanden uit websites te filteren. Hacking Journalism wordt op de website als volgt omschreven:

Sinds Wikileaks zijn alle schijnwerpers gericht op datajournalistiek: een nieuwe discipline vol hackers, data-experts, wetenschappers en computervaardige journalisten. Steeds meer nieuwsrubrieken zijn data-driven: Ferry Mingelen worstelt zich door de politieke barometers, Jac Goderie legt het af tegen de Internet Movie Database en Johan Derksen baseert zijn uitspraken op percentages balbezit.
Journalisten met een hart vol data, hackers met een hoofd vol woorden en wetenschappers met een neus voor nieuws: tijd dat ze elkaar gaan ontmoeten. SETUP brengt daarom een diverse groep gevestigde en opkomende opinieleiders samen tijdens Hacking Journalism. Een avond om datatools te delen en voor wie alles wil horen over verzamelen, selecteren en presenteren in het nieuwe journalistieke landschap.

Op het weblog van Anne is de presentatie te vinden. De dia’s van de presentatie zijn in het Engels, maar de presentatie zelf gaf Anne in het Nederlands (al komen er wel veel Engelse begrippen in voor).  Als je er een kwartiertje voor uittrekt begrijp je hoe interessant Dmi is.

@

Reageer