clear

zoeken

search

Een boek digitaliseren met een cirkelzaag

27 maart 2011

Iedereen die wel eens een website heeft bezocht waar illegale content wordt aangeboden (van The Pirate Bay tot Kick Ass Torrents) moet het zich wel eens hebben afgevraagd: wie zijn toch al die freaks, die films die op dat moment alleen nog in Amerikaanse bioscopen draaien, al digitaal aanbieden via P2P en ook nog eens hebben voorzien van Nederlandse ondertiteling? Wie zijn die mensen toch, die de moeite nemen om honderden eboeken te bundelen tot een enkel torrentbestand? Wie ript toch al die cd’s, en wie kraakt al die games? Welnu: dat doen mensen zoals jij en ik.

Dat piraterij op veel draagvlak kan rekenen is inmiddels bekend maar ik begin het gevoel te krijgen dat piraterij ook nog eens naar een hoger niveau getild wordt. Een voorbeeld? Door de mobiele revolutie worden mensen steeds ongeduldiger en hebben zij geen zin meer om te wachten op talmende uitgevers. Vooral Japanners. Zij willen af van hun boekenkasten, maar tegelijkertijd wel in staat zijn om de boeken die er in stonden te blijven lezen. Talloze ondernemende figuren springen daarom in het gat in de markt dat uitgevers laten liggen.

Het is geen wonder, dat piraterij floreert.

Bovenstaande video toont aan dat het ook wat omslachtiger kan. Carl Youngblood laat zien hoe hij de technieken van professionele digitaliseringsbedrijven nabootst met zijn cirkelzaag. Is dit het nieuwe klussen?

Gerelateerd:
Boeken scannen in moordend tempo
Kewl: boeken rippen met de Atiz Booksnap
Digitalisering? Laat dat maar over aan de klant!
App van de week: Genius Scan
Wanneer gaat Nederland digitaliseren op verzoek?

@

Attendering: LifeHacker

6 Reacties

  1. Mark Deckers schreef:

    Volgens mij kunnen we dit filmpje wel doorsturen naar de NBD. Als ze die boeken toch voorzien van een kaftje, kunnen ze hem ook gelijk digitaliseren. 😉

  2. Librarian.be schreef:

    Haha, je zult me niet geloven, maar dit heb ik zelf vorige week nog gedaan. Maar niet met een cirkelzaag, wel met snijmachine.

  3. @Mark: je zegt het nu gekscherend, maar ik vraag me wel meteen af of uitgevers dat al niet standaard doen? Als ze toch al PDF's hebben, dan bewaren ze die toch wel alvast 'voor je weet maar nooit'? Of zou het niet?

    @Festina: Yeehaw!

    @Patrick: ik begreep dat dat voor intern gebruik was, op Twitter. Heel even dacht ik dat je invulling was gaan geven aan 'De bibliothecaris als originele piraat' 🙂

  4. De techniek in dat filmpje is al een pak handiger dan hetgeen ik een tijdje geleden zag. Daar moest je je boek open leggen en telkens de bladzijde omdraaien. Hetgeen mij alles behalve praktisch leek.

    En om aan te sluiten op wat je tegen Patrick zei over piraterij. Hoe is het eigenlijk zo kunnen evolueren dat wat fysiek was in een bibliotheek kon en wat in dezelfde stijl digitaal gedaan werd illegaal en piraterij werd?!

  5. @Benoit: dat is een goede vraag ja. Het probleem van digitaal is de potentiele schaalgrootte, denk ik. Als je vroeger een kopie maakte lag niemand ervan wakker, omdat het vaak ECHT eigen gebruik betrof. Nu kun je het met twee muisklikken delen met de hele wereld…en die wereld kan het vervolgens nog veel sneller distribueren. Denk dat de angst vooral schuilt in die eigenschappen van het gebeuren.

Reageer