clear

zoeken

search

De White Label website van bibliotheek Deventer: een verkenning

12 maart 2011

Voor Digitale Bibliotheek 2, 2011 schreef ik vorige maand een artikel over de nieuwe website van de Bibliotheek Deventer. Uit de inleiding:

In 2009 honoreerde OCW 17 subsidieaanvragen voor projecten die worden uitgevoerd in opdracht van stichting Bibliotheek.nl, binnen de subsidieregeling bibliotheekinnovatie. Een van die aanvragen betrof het project ‘Standaard webmodules’, van de bibliotheek Deventer. Aan dat project kende OCW een subsidie van 581.450 euro toe. In oktober 2010 lanceerde de bibliotheek Deventer een nieuwe website die model staat voor ander openbare bibliotheken in Nederland. Of zoals de Vereniging van Openbare Bibliotheken het omschrijft: “De Ideale Webpresence wordt een moderne bibliotheekwebsite, die  is vormgegeven in de nieuwe huisstijl voor openbare bibliotheken. Binnen de Ideale Webpresence worden modules ontwikkeld die beschikbaar komen als widgets voor gebruik op sociale netwerken.”

In het ingesloten document de rest van het artikel.

@

4 Reacties

  1. Mark Deckers schreef:

    Mooie recensie. Veel dingen die je schrijft onderkennen we zelf ook. Goed om te weten dat we na elke release een usability test doen die weer als input dient voor een volgende release.
    Wat ik zeer genuanceerd vind in je artikel is dat je goed aangeeft dat je op dit moment nog zeer afhankelijk bent van lokale/regionale systemen. De bouw van deze website liep vooruit op het bouwproces van bibliotheek.nl, hoewel we wel optimaal afgestemd hebben. Dank!

  2. @Mark: jij ook bedankt. Vanuit mijn werkzaamheden t.b.v. de voorbereidingen voor de gezamenlijke Zeeuwse website weet ik hoeveel factoren het lastig maken om 'gewoon even' een goede site online te krijgen. Ik ben van de verwende generatie, die met al die leuke blog- en netwerktools, in een handomdraai iets geinigs bij elkaar kan klikken, maar dat is wel even iets anders dan bestaande systemen aan elkaar koppelen en een logisch plekje geven. Je moet dan veel van je ervaringen weer loslaten.

    Aan de andere kant is het wel zo dat alles voortkomt uit keuzes. Dat je niet zomaar loskomt van de oude catalogus is helder, maar loskomen van oude indelingen en nadrukken is weer iets anders uiteraard. Ik geloof erg in de verhalen die we zouden kunnen vertellen en hoop dan ook dat die verhalen veel meer en veel prominentere ruimte zullen gaan krijgen.

    Laten we het permanent beta noemen 🙂

Reageer