clear

zoeken

search

Schijnschaduw

27 februari 2011

Het is zo’n bijdrage die ik zelf wel had willen schrijven. Ene Kevin schreef bijna vier jaar geleden een post op Cryptogon, die ingaat op de schijnveiligheid van anonieme netwerken als Tor en de mogelijkheid van ‘honingpotten’ die worden uitgezet door NSA. Als online privacy en paranoia je interesse hebben moet je deze bijdrage zeker lezen. Volg vooral ook de links.

De grote jongens zitten overal, maar op de plekken waar mensen zich denken te kunnen verschuilen zitten ze zéker. Dat NSA samenwerkt met Apple, Microsoft of toenadering zoekt tot de makers van Skype zal weinig verbazing wekken. Dat de organisatie -die werkt met een budget van vele miljarden dollars- ook menig anonimiseringstool controleert zal op minder bijval kunnen rekenen. Welbeschouwd ligt het echter meer dan voor de hand.

@

Foto

4 Reacties

  1. Robert de Jong schreef:

    Tja, dit is niets nieuws. Het is ook eigenlijk paranoia van twee kanten, gebruikers en instellingen als de NSA. Geen van beiden vertrouwd de ander.

  2. Joost schreef:

    Interessant stuk, en de realiteit is altijd nog minder voorstelbaar, rauwer, dan gehoopt!

    Naast een groeiende kloof tussen computergebruikers en de rest van de wereld zal er binnen die eerste groep nog een soort Great Divorce plaatsvinden van de brave huis-tuin-en-keukengebruikers met DigiD-codes, en de specialisten met kunde, kennis en dus macht. Privacy is allang verkocht, waarom wordt de beurswaarde van Facebook anders op vele miljarden geschat?

  3. @Robert: en dat lijkt me terecht…

    @Joost: dat van die nieuwe kloof is wel interessant. Misschien zijn de huis-tuin-en-keukengebruikers wel beter af…

  4. Robert de Jong schreef:

    ik denk dat de werkelijke waarde van al die persoonsinformatie nog maar moet blijken.

    Op het moment is het nog steeds voor veel bedrijven: zoveel mogelijk ervan pakken, misschien dat het nuttig is in de toekomst.

Reageer