clear

zoeken

search

Poll: bezoek je de bieb nog wel eens?

15 februari 2011

Nu bekend is geworden dat in Vlissingen de hoofdvestiging van de bibliotheek mogelijk (beslissing in april) plaats zal maken voor buurt-, info- en thuisbibliotheken, ben ik vandaag al in menig discussie verzeild geraakt over dit onderwerp. Nu is het sowieso verstandig om de definitieve uitkomsten (bijvoorbeeld van de informatieavonden) af te wachten, maar het is wel interessant om de primaire reacties te lezen op Twitter en bij de nieuwsberichten in de regionale media.

Wat ik graag eens zou willen weten is hoeveel mensen de bibliotheek nog daadwerkelijk bezoeken en hechten aan het bestaan van een hoofdgebouw. Dat antwoord volgt ongetwijfeld nog, maar het liefst zou ik het eens op straat vragen, aan duizend willekeurige voorbijgangers. Misschien doe ik dat nog wel eens. Op Twitter heb ik een korte poll opgezet, maar die geeft uiteraard maar een beperkte indicatie. Een aanzienlijk deel van m’n contacten op Twitter is immers afkomstig uit de bibliotheeksector, en ‘ja’ of ‘nee’ zegt helemaal niets over de mening over bibliotheken. Gelukkig lijkt Zeelandnet het initiatief over te willen nemen en de vraag morgen ook op de site te gaan stellen. Cool. Dat is toch weer net iets representatiever.

De antwoorden zeggen natuurlijk ook helemaal niets over de functie van bibliotheken, de gebouwen, de leefbaarheid van een stad, gemaksdiensten en de ontwikkelingen op het gebied van literatuur en infotainment-consumptie. Dit verklapt niets over cultuurbeleving en de kosten van instellingen t.o.v. hun maatschappelijke opbrengsten. Het is slechts een indicatie.
Feit is dat het ook heel vaak rustig is in menig bibliotheek (zoals het ook vaak nog druk is in menig bibliotheek) en ik in mijn kennissenkring niet heel veel mensen ken die de bibliotheek nog vaak bezoeken. Een collega schamperde ooit dat dat meer zei over mijn kenniskring dan over de bibliotheek, maar die opmerking vond ik nogal arrogant. Daar zitten namelijk net zoveel belezen mensen tussen als, bijvoorbeeld, fabrieksarbeiders die niet van lezen houden. En je kunt je op je beurt afvragen wat bezoekersstatistieken zeggen over het gebruik van bijvoorbeeld boeken. Hoe groot is het percentage bezoekers dat komt voor gratis internet?  En vervolgens: is daar een bibliotheekgebouw voor nodig? En de koningin als klant? Hoe ontwikkelt zij zich, met de opkomst van gemakshardware als de tablet?

Bij elk onderzoekje kun je talloze vraagtekens zetten, bij deze zeker. Maar toch: ik ben benieuwd. De Twittpoll is hier te vinden.

@

7 Reacties

 1. Nel P. schreef:

  Wist je dat Kassa een poll heeft over de bibliotheek?
  Hierbij de link en het is nogal shockerend om dit te lezen. Zó word er dus over je gedacht…
  /kassa.vara.nl/actueel/polls/poll-detail/poll/bibliotheek/stem/1/?ns_service=mail&ns_robot=partner-webpower&ns_mail_uid=282525&ns_mail_job=11944&ns_campaign=Kassa Consumenten&category=kassa&po_source=email&ns_source=email&ns_mchannel=nieuws_informatie&ns_linkname=topblok poll&ns_webdir=kassa&thema=consument

 2. Nel P. schreef:

  Ik gebruikte het woord 'Shockerend' erg snel! Ik kan het beter gebruiken voor mijn eigen primitieve reactie die erop duidt dat ik (alleen ik?) té veel gewend ben aan geluiden uit enkel de bibliotheekwereld.

 3. @Nel P.: die kende ik nog niet, dank je. Ik wilde al reageren dat het me nog wel meevalt allemaal, inderdaad. Mijn gevoel zegt me altijd dat heel veel mensen bibliotheken nog wel degelijk als iets positiefs zien, maar dat er ook een hele grote groep is die simpelweg nooit meer gaat door de vele -voor hen- interessantere alternatieven. Ik begin er zo vaak over, bij zoveel mensen, en dat is meestal wat ik hoor, met uitzonderingen natuurlijk.

 4. Nel P. schreef:

  Nou, ik vind de kritiek niet mals in een aantal reacties! En ik reageer heel dom want ik schiet meteen in de verdediging! (In gedachten dan, pruttel : "reserveren kan zó makkelijk" en "er komen elke week wél veel nieuwe boeken" ).
  Maar door deze mini-enquête van een buiten-bibliothecaire instelling (Vara/Kassa)ben ik wel weer helemaal bij de les. En ja, als ik mijn kennissenkring na ga en er de biepmensen uitfilter…en als ik naar de overblijvenden kijk en me afvraag wat hun relatie is met de bibliotheek…

  Nee, dit zijn geen goede gedachten voor de late avond.

 5. @Nel: leuk is het niet altijd, maar belangrijk zijn ze wel die spiegeltjes. Daarom pleit ik er ook altijd voor om het oor ook te luisteren te leggen bij de mensen die we kwijt zijn geraakt, en niet allen bij de mensen die nog steeds komen. Het is goed om de klanten die je nog hebt te koesteren en je dienstverlening aan hen te verbeteren…maar ik vind het persoonlijk ook belangrijk om energie te steken in al die andere doelgroepen. Dat zijn veel mensen niet met me eens wellicht, maar ik blijf er toch bij.

Reageer