clear

zoeken

search

Ning lanceert eigen Design Studio: een nieuw jasje voor Bibliotheek 2.0

11 februari 2011

Komt dat even mooi uit: ik ben al geruime tijd van plan iets te doen aan de lay-out en de interface van het netwerk Bibliotheek 2.0, maar in de praktijk komt het er steeds maar niet van. Je zou ook voor jezelf vast kunnen stellen dat je dan wellicht iets te veel digitale balletjes hooghoudt, maar daar begin ik uiteraard niet aan. Ik stel liever vast dat ik gewoon niet te veel prioriteit wil geven aan het pimpen van de sites die ik (mede) beheer. Dat laat ik in de meeste gevallen liever over aan mensen die daar veel gevoel voor hebben…of aan de sjablonen die in veel systemen zitten ingebakken.

Ning (waar Bibliotheek 2.0 op draait) is eenvoudig op te zetten, maar  heeft nogal wat beperkingen als het gaat om het ‘customizen’ van het uiterlijk. Gisteren werd er echter opnieuw een stap richting verbetering gezet: de ontwikkelaars lanceerden de ‘Ning Design Studio‘, een bewerktool die zit ingebakken in de menubalk van netwerkbeheerders. Vanaf nu is het mogelijk om de vormgeving, kleurstelling en indeling van de kolommen met een paar muisklikken aan te passen. Kijk, dat verandert mijn toch tamelijk passieve houding.

Vooralsnog ben ik nog niet verder gekomen dan het uittrekken van de blauwe jas en het aantrekken van een sobere witte, maar het begin is er. De rest volgt op een listige zondagmiddag, ergens in de komende maanden.

@

4 Reacties

 1. essen2punt0 schreef:

  Het was me vanmorgen inderdaad al opgevallen. Mooi! Ik houd wel van een heldere vormgeving. 🙂

 2. Ik speel voor Archief 2.0 ook al járen met de gedachte om iets aan de vormgeving te doen. Maar uiteindelijk vind ik hem wel prima zo. Over de selectie en plaatsing van onderdelen op de homepage en over de menustructuur denken we wél regelmatig na. Met de nieuwe designstudio kan ik misschien enkele plannen gemakkelijker doorvoeren.

 3. Joke Boonstra schreef:

  Heel herkenbaar Edwin. Als beheerder van Schoolmediatheek 2.0 was ik ook nog niet helemaal tevreden met de aanpassingsmogelijkheden tot nu toe. Maar ik zal mij ook eens verdiepen in deze nieuwe Toolbox.

 4. @Annemarie: thanks!

  @Christian: als het goed is moet je ook niets forceren inderdaad. Het moet ook wel herkenbaar blijven, en niet maandelijks van indeling en uiterlijk veranderen. Maar het is wel fijn, als je veel keuze hebt, en makkelijk kunt bewerken. Een groot deel van de nieuwe sjablonen is overigens erg 'druk'. Dat deed me afvragen of daar dan ook meer vraag naar is. Vind ik toch best typisch.

  @Joke: Ik denk dat het je wel verder zal helpen dan. Succes ermee!

Reageer