clear

zoeken

search

Lange teksten laten samenvatten door TopicMarks

04 februari 2011

TechCrunch attendeert ons vandaag op een interessante dienst: Topicmarks. De dienst vat teksten uit documenten samen en filtert er de steekwoorden uit. Topicmarks (met een Nederlandse CEO) claimt bovendien het verband tussen verschillende teksten te kunnen leggen, om ze vervolgens te groeperen op onderwerp.

Het behoeft geen betoog dat Topicmarks een hele nuttige tool zou kunnen zijn voor informatiewerkers. Het informatieuniversum groeit nog steeds explosief, onze aandachtsspanne wordt korter en korter. Ik probeerde Topicmarks uit met vier documenten. De PDF van het boek In Praise of Copying bleek te groot zijn. Op dit moment mag een document niet groter zijn dan 120 pagina’s. Een Nederlandse tekst werd ook nog niet geaccepteerd; voorlopig kunnen alleen Engelse teksten worden samengevat. Van het boekje Oh My God, What Happened? kreeg ik wel een samenvatting, die de kern redelijk goed leek samen te vatten. Bij het uploaden van een URL (Short is the new long, van Nicholas Carr) ging het echter mis: de reacties op de blogpost werden ook meegenomen in de samenvatting.

Mijn aandachtsspanne is te kort om deze tool nu nog uitgebreider te testen, maar de potentie van Topicmarks is groot. Binnenkort zal ik ook eens een paar testjes doen met teksten die ik goed ken, dan kan ik het resultaat beter beoordelen.

Rest mij te melden dat Topicmarks een heldere interface heeft en een schouderklop verdient voor de gebruiksvriendelijkheid. Als je inlogt met een Google-account hoef je je niet eens te registreren voor de gratis variant. Het uploaden en het bekijken van de resulaten wijzen zichzelf.

Gerelateerd:
Hoe een lap tekst een natie deed huiveren
Smartreading: werkt dat?
Het vlakke informatielandschap
Het informatie-alarmageddon

@

Reageer