clear

zoeken

search

#infokermis: het gebruik van internetbronnen

12 februari 2011

Een maand geleden startte Christian van der Ven een nieuwe blogkermis, met de vraag: “U gebruikt een internetbron: mag dat?” Uit de inleiding:

Op Driekoningen blogde ik over mijn blog als studiebron. Aanleiding was dat ik zo weinig internetbronnen (blogposts, forumdraadjes enzovoort) tegenkom in de bronnenlijsten voor scripties van studenten die ik met enige regelmaat over de vloer krijg. Daarentegen zie ik opvallend vaak dezelfde, verouderde artikelen, rapporten en zo meer in die lijsten terugkomen, vaak ook uit dezelfde auteurskringen. 

Al zeven mensen reageerden op de blogpost van Christian, daarom houd ik het kort. Mijn eerste en enige reactie is: uiteraard zou je internetbronnen moeten mogen gebruiken. Het medium staat los van de inhoud. Er zijn ook wetenschappers die bloggen en ook in tijdschriftartikelen staat soms klinkklare onzin. Het gaat om het beoordelen van de bron. Om de zoekstrategie als geheel. Om het duiden van al die verschillende bronnen en het staven van dingen die beweerd worden. Maar laat ik het woord geven aan collega’s die er veel genuanceerder over hebben geschreven, en afwachten hoe de Digitale Archivaris het volgende week voor ons zal samenvatten.

Bijdragen:

@

4 Reacties

  1. Vind jouw post ook genuanceerd!

    Volgens mij heeft een ieder uit de vraag zijn eigen vraag gedestilleerd. Sommige bediscussiëren de vraag an sich (want de vraag maakt inhoud vaak dwingend), anderen nemen 'm heel letterlijk en behandelen een bepaald onderdeel ervan. Zo kan een ieder er zijn eigen ei in kwijt 🙂

    "Hoe schoon de waarheid ook is, het aanbod heeft altijd de vraag overtroffen" – John Billings

  2. Die verschillen in benadering zijn inderdaad leuk om te zien en de antwoorden die er dan uit voortkomen ook. Toch altijd wel leuk, die blogkermissen. Zag dat er inmiddels nog meer bijdragen zijn gepubliceerd, op de valreep.

  3. Christian schreef:

    Er zijn uiteindelijk 21 bijdragen geleverd. Dus da's een mooi aantal!

  4. Dat is zeker een mooi getal Christian. Benieuwd naar je samenvattende post!

Reageer