clear

zoeken

search

HarperCollins en e-boeken: Middeleeuwse toestanden

26 februari 2011

Uitgever HarperCollins heeft iets nieuws bedacht: bibliotheken die werken met Overdrive, het distributiesysteem voor e-boeken, mogen een aangeschaft boek slechts 26 keer uitlenen (en nooit aan meer dan een lener tegelijkertijd); daarna vervalt de licentie weer.

Middeleeuws. Voor Nederland heeft dit nog geen directe gevolgen, maar als dit de insteek is van uitgevers zeg ik maar een ding: verklaar hen de oorlog. Zijn ze nu helemaal gek geworden?

Als je meer nuance zoekt kun je verder lezen in HarperCollins and the Suspension of eBook Disbelief en
HarperCollins to libraries: we will nuke your ebooks after 26 checkouts.

@

7 Reacties

 1. tiroka schreef:

  wat een ongelooflijk krampachtig gedoe zeg. Inderdaad: middeleeuws. Kunnen we niet om die uitgevers heen, want als dit hun manier van samenwerken is…

 2. Dat is nog vrij lastig denk ik, maar ik vroeg me wel meteen af: hoeveel inkomsten zou de gemiddelde uitgever missen als bibliotheken niets meer afnemen? Dat moet toch ook best om forse hoeveelheden gaan? Stel me zo voor dat zeker uitgevers van niet-bestsellers dat goed zouden voelen…maar dat baseer ik alleen op vermoedens uiteraard.

 3. jet schreef:

  Zou het concept van spotify niet mogelijk zijn voor e-books in bibliotheken? Niet downloaden, maar realtime streamen. Is waarschijnlijk al uitgezocht?

 4. @Jet: concreet is het allemaal nog niet maar mogelijk zit er wel iets in de koker. Ben benieuwd of dat echt gestalte gaat krijgen. Zou mooi zijn!

 5. jet schreef:

  @edwin dank je voor de informatie; blij te horen dat ze ermee bezig zijn ;]

 6. Robert de Jong schreef:

  We zijn nog steeds bezig digitale objecten in het keurslijf van fysieke objecten te persen. Het zal nog wel even duren voordat we dit denkraam achter ons laten.

 7. Yes, alas….the horseless carriage syndrome…

Reageer