clear

zoeken

search

Gelezen: Aanslag op de vrijheid

27 februari 2011

“Gelukkige slaven zijn de meest verbitterde vijanden van de vrijheid”

Een boek dat ieder hoofstuk laat beginnen met citaten als deze kan bij voorbaat op mijn sympathie rekenen. Zo ook Aanslag op de vrijheid (ondertitel: de veiligheidswaan, de controlestaat en de aantasting van de burgerrechten), van Ilija Trojanow. Ik kreeg het boek toevallig in handen en gaf er zonder nadenken voorrang aan. Ik vind het nu eenmaal boeiend om te lezen hoe overheden (in dit boek ligt de nadruk op de Duitse overheid) angst van burgers voeden om die vervolgens te kunnen benutten voor privacyschendende maatregelen. ‘Terreur is immers overal. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn!’

Het probleem van dit boek is dat het niet prettig wegleest. Dat kan aan de vertaling liggen maar ook aan het feit dat de auteur soms wel erg veel woorden nodig heeft om zijn punt te maken, ik weet het niet. Laat ik het er maar op houden dat het een interessant boek is, maar dat je eigenlijk meer hebt aan actuele online bronnen als Threat Level en Disinformation. Of aan een boek als Chatter, bijvoorbeeld.

@

Reageer