clear

zoeken

search

E-boeken lenen van bibliotheken, via Open Library

23 februari 2011

Dit vind ik nu zo’n fijn bericht: Archive.org leent, in samenwerking met een aantal uitgevers en 150 Amerikaanse bibliothekennu ook e-boeken uit via Open Library. Iedereen die een account heeft voor die site kan nu gratis tot vijf e-boeken per twee weken lenen (bovenop de duizenden e-boeken die al online gelezen konden worden). De boeken worden beschikbaar gesteld als PDF en epub.

Een verkenning leerde me dat je weliswaar niet meteen de allernieuwste bestsellers moet verwachten, maar dat de interface prettig werkt en overzichtelijk is, en dat het lenen via de site, en het lezen in Adobe Digital Editions, prima werkt.

Zullen wij ook een beetje omarmen?

Gerelateerd:
Hoe Kahle’s Open Library boeken digitaliseert
Open Library maakt het vinden van e-books eenvoudiger
BookServer: het antwoord van Internet Archive op Google Editions
Open Library: een open source catalogus als Wiki, voor en van iedereen

@

6 Reacties

 1. Hans Pinckaers schreef:

  Kijk dit is wat ik bedoel. De toekomst van de bibliotheek. Nu nog een betalingssysteem erachter en daardoor nieuwe boeken/bestsellers.

 2. Pieter van der Wiel schreef:

  Beste Edwin,
  Wat je, lees ik, in feite wilt, is een sexier interface voor DBNL (Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren, //www.dbnl.org).
  Want, zoals je zelf al aangeeft, de inhoud van de Open Library is vooral oude meuk die niemand meer wil lezen. OK, wat computer boeken. Die kan je op veel andere plaatsen legaal vinden.
  Dus als DBNL zijn oude meuk mooier presenteert, ben jij gelukkig.
  Of een betere presentatie van de e-boeken van de iets minder oude meuk van NbdBiblion,
  Dan moet de vreselijk oude meuk van die 25 boeken e-boeken app van bibliotheek.nl je wel heel gelukkig maken, want dat ziet er gelikt uit.

  Alle gekheid enz. Natuurlijk, beauty is in the eye of the beholder, een goede presentatie is vele malen beter dan een text-only website.

  Maar: Content is King. Het gaat toch niet alleen om de look-and-feel, maar vooral om de inhoud. Eerst veel, goede en moderne e-boeken. Dan ook een betere presentatie.

  Pieter
  Natuurlijk, het oog wil ook wat (veel zelfs)

 3. test schreef:

  @Hans: ooit komt het goed!

  @Pieter: in grote lijnen komt het er wel op neer ja, maar ik ben het met je eens dat het vooral om de inhoud gaat. Archive.org, Google Books en Open Library hebben ook veel dubbelingen, in het publieke domein.

  Toch was het in dit geval wel iets meer dat me triggerd tot enthousiasme. Er zit ook een leensysteem in dat werkt en nog veel belangrijker: bibliotheken werken hier samen met een open partner die ook gewoon slagen maakt. Dat is wat ik vooral interessant vind. Van online kunnen lezen val ik niet meer zo snel van mijn stoel 😛

  Maar goed: overal zijn mooie voorbeelden. Van alles het beste nemen en je bent al een heel eind…

  En wat betreft die toepassing van BNL: die zag er zeker veelbelovend uit, maar heel gelukkig? Naaah. Het is een aanknopingspunt voor dingen die misschien nog komen. Dat hoop ik dan maar. Wel blij dat er in ieder geval een basis komt te liggen.

  En nu die uitgevers eens overstag….

 4. test schreef:

  Oeps, zit even in andere Googleaccount, maar ik was het echt 🙂

 5. Pieter van der Wiel schreef:

  @Edwin,
  In tegenstelling tot wat ik eerder mailde over de Open Library: "vooral oude meuk", dat blijkt helemaal niet zo te zijn.
  Ik heb een account aangemaakt, dan kun je gebruik maken van de lending library en daar zit best aardig en recent spul bij. Fictie en non-fictie.
  Niet alles is uitleenbaar maar aardig wat.
  Pieter

 6. @Pieter: Leuk dat je er nog even op terugkomt. Ik heb er nog niet heel uitgebreid in gesnuffeld, moet ik toegeven, maar toen ik de eerste tien pagina's bekeek kwam ik inderdaad ook wel dingen tegen die je niet vindt in Google Books of Archive.org. Het is in ieder geval een startpunt…

Reageer