clear

zoeken

search

De behoefte aan metadiensten

06 februari 2011

Een interessante observatie van John Battelle. In File Under: Metaservices, The Rise Of gaat hij in op de gebrekkige verbindingsmogelijkheden tussen al de apps en websites die we gebruiken. Hij stelt dat de behoefte aan ‘metadiensten’ steeds groter wordt.

In short, heavy users of the web depend on scores – sometimes hundreds – of services, all of which work wonderfully for their particular purpose (eBay for auctions, Google for search, OpenTable for restaurant reservations, etc). But these services simply don’t communicate with each other, nor collaborate in a fashion that creates a robust or evolving ecosystem. The rise of the app economy exacerbates the problem – most apps live in their own closed world, sharing data sparingly, if at all. 

Als ik erover nadenk is dat inderdaad precies wat ik nog steeds mis: een service die alles wat ik doe op het web op een logische manier koppelt. Ik ben een zware gebruiker. Ik stel me zo voor dat mijn behoefte aan informatiebundeling groter is dan die van veel andere mensen. Ik ga dus niet concluderen dat er hier sprake is van een behoefte van het grote publiek. Toch zou het me ook niet verbazen als diensten die hier in voorzien succes zullen hebben. Immers: ook de wat minder zware gebruikers zijn anno 2011 vaak actief binnen meerdere netwerken en diensten.

Als je de commentaren op de posting van Battelle leest wordt het alleen nog maar interessanter. Daar wordt verwezen naar The Locker Project (het kluisjesproject): denk aan een digitale kluis waar al jouw streams, feeds, enz. worden verzameld en opgeslagen, zodat je er altijd bij kunt, en alleen jij.

Dat idee spreekt me aan. Het is ook een idee dat onlangs in een overleg bij de Bibliotheek Vlissingen voorbij kwam, zij het op een veel kleinschaliger niveau. Toen ging het over een ‘digitale kluisvariant op DigiD van de overheid’, waar bibliotheken op aan zouden kunnen sluiten met hun dienstverlening. Hoe mooi zou het zijn als die variant ook meteen aan zou sluiten op iets als het Locker Project? Hoe mooi zou het zijn als we daar bijtijds onderdeel van uit kunnen maken.

Maar wij hebben nog andere appeltjes te schillen met onze digitale dienstverlening. Online betalen, personalisering en single sign-on. Eerst maar eens zien dat we dat voor elkaar krijgen. Dat neemt niet weg dat ik lekker verder droom. Mijn behoefte ligt inderdaad bij een metadienst, namelijk, al moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik een site als Memolane steeds *kuch* vergeet. Die dienst biedt me blijkbaar nog niet genoeg, op dit moment.

Gerelateerd:
Allez! Waar blijft de aggregator voor sociale netwerken nou?
Open
Een handvest voor het sociale web
De toekomst van het zoeken: John Battelle’s ‘The Search’

@

8 Reacties

  1. JohanS schreef:

    Tussen de regels doorlezend lees ik in de post de kern van de uitdaging van de digitale bibliotheek: het aan elkaar koppelen van functionaliteiten zodat er samenhang ontstaat in de versnipperde digitale infrastructuur. Relaties, relaties, relaties, standaardisering, standaardisereng, standaardisering.

  2. Ha Johan,

    Helemaal mee eens; het is een issue dat overal blijft terugkomen. Met al die versnippering en andere ontwikkelingen op zich logisch. Het is als onderwerp niet echt sexy, maar zoals je in ander commentaar ook al aangeeft: om sexy diensten te kunnen leveren zijn dit soort dingen wel nodig….

  3. Paul Duran schreef:

    "Imagination is more important than knowledge".
    Beste Edwin & Johan, ik denk dat jullie je wensen misschien wat beter kunnen verwoorden, maar dat de rest van de gebruikers alleen achteraf denkt: waarom heb ik deze informatie niet gekregen toen ik daar om vroeg? Dat is toch logisch?

    De basis voor wat jij bedoelt is al beschreven en had er al kunnen staan, als er niet teveel gehangen zou blijven worden aan bestaande structuren, kennis en overtuigingen die niet datgene kunnen leveren wat je wil. Je moet je verbeelding gebruiken en een visie neerzetten en dat achternajagen en verkopen. Als je het mij vraagt moeten moeten daar flink wat heilige huisjes voor om en een paar stieren door de porceleinkast.

  4. Hoi Paul,

    Ik weet niet zeker of ik goed begrijp wat je zegt, maar ik ben het met je eens als je zegt dat de lat veel hoger zou moeten liggen. Bij veel onderdelen KAN het niet hoger, maar de ondersteuning voor het ICT-gedeelte is welbeschouwd krankzinnig laag in de sector, als je ziet hoe groot de sector feitelijk is. Ik herinner me strategische plannen die werkelijk dropen van de ICT, maar die in de praktijk slechts 'bemenst' werden door een handvol medewerkers, die eigenlijk maar half weten wat er allemaal zou moeten gebeuren. Ik reken mezelf daar ook toe.

    Opgeteld kom je dan keer op keer uit bij heilige huisjes inderdaad, maar die huisjes worden ook nog eens beschermd door een cordon 'weet ik veel wat'. Dat is buitengewoon taai.

    Nu vraag ik me af of ik net heb zitten kijken naar een online profiel van iemand die hier tot voor kort mee bezig is geweest en nu niet meer? Had teleurstelling daar mee te maken? (ik ben nooit zomaar een beetje nieuwsgierig 🙂 )

    Dank voor je reactie hoe dan ook.

  5. Sebastian Hagens schreef:

    Hoi Edwin,

    Ben je bekend met het initiatief Qiy? //www.qiy.nl

    Zelf heb ik een proof of concept uitgewerkt die is vertrokken vanuit dit brede idee; het is een ideologie waar ik vandaag de dag nog altijd mee bezig ben en kleine applicaties bouw die allereerst een decentrale vorm geven in de alsmaar groter wordende centralisatie. Echter ben ik van mening dat we naar een centralisatie toe moeten op individueel niveau.

    Een mooie lezing die hierop aansluit van Steven Pemberton: //vimeo.com/12691193

  6. Interessant concept Sebastian! Ik zou best eens een kijkje willen nemen. Behoort dat al tot de mogelijkheden?

  7. Sebastian Hagens schreef:

    Daar kan ik geen garantie op geven, daarvoor zou je contact kunnen opnemen met Qiy zelf. Ik ben ervan overtuigd dat ze daarvoor openstaan. Er wordt nu nog gewerkt met gesloten groepen. Zelf ben ik bezig met de ontwikkeling van een eerste applicatie (HVSbackup) die draait icm Qiy.

  8. Heb al een mail van hen gekregen. Dank je!

Reageer