clear

zoeken

search

Apps van de week: Bedrijvencheck en Pyng

09 februari 2011

Mooi, dat Handelsregister van de Kamer van Koophandel, maar ‘s nachts heb je er helemaal niets aan. Je krijgt dan de volgende melding:

Het handelsregister is momenteel niet bereikbaar. Openingstijden handelsregister: elke dag van 8 tot 24 uur. Soms vindt er wel onderhoud op het handelsregister plaats in de avonduren en weekends. Excuses voor het ongemak.

Tot gisteren beschouwde ik dit als een gegeven. Er is ook een mailaccount waar ik ‘s nachts niet bij kan. Blijkbaar ben ik de enige die daar last van heeft, want het is al een paar jaar zo, ondanks mopperen. Reden te meer om mijn wending te nemen tot Gmail en het Handelsregister te laten voor wat het is.

Gisteren werd ik geattendeerd op twee iPhone-apps die maken dat ik het Handelsregister nu zeker zal vermijden: Pyng en Bedrijvencheck. De reden laat zich raden. Met deze apps kun je ‘s nachts wél zoeken in het register. Ik noem daarbij bewust beide apps. De zoekfunctionaliteit van Pyng is namelijk beter en overzichtelijker dan die van Bedrijvencheck, terwijl die laatste weer als voordeel heeft dat je zoekresultaten meteen kunt opslaan in je adresboek. Beide toepassingen zijn ook op internet te vinden (hier en hier). Het is dan interessant om te lezen hoe ‘OpenKvK’ tot stand is gekomen:

De zoekfunctionaliteit van de nationale Kamer van Koophandel site wordt ‘s nachts uitgeschakeld. Exact om middernacht is het niet meer mogelijk om te zoeken in een van de meest relevante bedrijfsdatabases van Nederland. Het Hack de Overheid initiatief is een door de overheid gesubsidieerd evenement waar ambtenaren, ontwikkelaars en ontwerpers samen komen om met elkaar nieuwe mogelijkheden met overheidinformatie te realiseren. Tijdens dit evenement op zaterdag 13 juni 2009 heeft een van de teams de zoekfunctionaliteit van de Kamer van Koophandel aangepakt. Met het idee om ook ‘s nachts open te zijn en een transparanter handelsregister te maken is de tweede prijs gewonnen.

en:

De handelsregisterkloon die momenteel op deze site draait is zonder beperkingen, 24 uur per dag te doorzoeken; niet alleen via de website, maar ook voor externe sites via een API, ook via een veilige verbinding. Het heeft slechts een week werk gekost om de website logica te ontwerpen en de database te vullen. Tevens bevat de database meer gegevens van andere publieke bronnen, zoals informatie over de ANBI status van verenigingen en stichtingen. Dit heeft blootgelegd dat de Belastingdienst en inschrijvingen bij de Kamers van Koophandel niet worden gevalideerd met elkaar. Samen met faillissementen.com is de data nu uitgebreid met openbare gerechtelijke uitspraken, een gelijksoortige dienst is ook beschikbaar tegen meerkosten via de officiële Kamer van Koophandel website.

Chapeau!

@

3 Reacties

  1. Hoi Edwin,

    bedankt voor je artikel, leuk stuk. Leuk dat je de app waardeert. Ik werk bij Graydon en heb hem mede ontwikkeld. Met PYNG kun je overigens ook resultaten in je adresboek zetten. Als je bij een bedrijf rechtsboven op het plusje klikt en vervolgens op meer.. krijg je deze optie.

    Mocht je nog meer ideeën hebben hoe we de app kunnen verbeteren hoor ik het graag.

  2. kjmollema schreef:

    ach… refdag.nl is zondags gesloten… haha

  3. @Thijs: dan voor je aanvullingen. De mooiste verbetering zou natuurlijk zijn dat er nog meer informatie over de bedrijven gratis op te vragen zou zijn, maar daar kunnen jullie weinig aan doen, denk ik. Goed werk hoe dan ook. Thanks!

    @Klaas-Jan: maar die doen het tenminste nog uit principe 🙂

Reageer